Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Προσοχή στα… iPhone των φαναριών!

φωτογραφια εφημεριδα Εθνος
φωτογραφια εφημεριδα Εθνος
Με αντίτιμο περίπου 200 ευρώ οι επιτήδειοι πλασάρουν ως αυθεντικό τηλέφωνο τελευταίας γενιάς μια «μάσκα», που στο εσωτερικό της αντί για συσκευή έχει ένα κομμάτι σίδερο!
Ψεύτικα κινητά τηλέφωνα iPhone έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες την Αθήνα. Πρόκειται για άδειες συσκευές οι οποίες περιέχουν μόνο μια μικρή μπαταρία και ένα κομμάτι σίδερο ώστε να γίνονται βαρύτερα και να πείθουν για την αυθεντικότητά τους τους υποψήφιους αγοραστές.
 
Οι επιτήδειοι ψαρεύουν συνήθως τα θύματά τους στα φανάρια ή σε κεντρικά σημεία των πόλεων όπου πλασάρουν τα προϊόντα τους ως «κλεμμένα» σε τιμή ευκαιρίας. Aλλες φορές ισχυρίζονται ότι αναγκάζονται να τα πουλήσουν ελαφρώς μεταχειρισμένα επειδή βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.
 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν στην παγίδα. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Έθνος”, οι καταγγελίες πολλαπλασιάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και αναφέρουν ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 200 ευρώ για την αγορά ενός δήθεν προηγμένου τηλεφώνου.
 
Aλλωστε, η ειδική ζελατίνη με την οποία είναι τυλιγμένο το iPhone και το κουτί στο οποίο περιέχεται καθιστούν το προϊόν ιδιαίτερα ελκυστικό. Μετά τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις για την τιμή, τα θύματα απομακρύνονται πανευτυχή για τη συμφέρουσα συμφωνία. Oταν, όμως, στη συνέχεια προσπαθούν να θέσουν σε λειτουργία το νεοαποκτηθέν i phone τους διαπιστώνουν ότι δεν πρόκειται παρά για μια άδεια «μάσκα».
 
Ενδεικτική είναι η μαρτυρία του Ν.Π., ο οποίος περιγράφει στο «Εθνος» την προσωπική του εμπειρία: «Βρισκόμουν στην οδό Ακαδημίας και ετοιμαζόμουν να ανέβω στο μηχανάκι μου, όταν με πλησίασε ένας κύριος ελληνικής καταγωγής. Κρατούσε ένα σακ βουαγιάζ και μου φώναζε «κύριε θέλετε ένα iPhone;».
 
Το κουτί του τηλεφώνου ήταν τέλειο, αεροστεγώς κλεισμένο, με τους κωδικούς του, τα πάντα, θεώρησα ότι επρόκειτο για ευκαιρία», λέει και συνεχίζει: «Μου ζήτησε 200 ευρώ, με λίγο παζάρι πέσαμε στα 150 και τελικά με ένα κατοστάρικο το πήρα. Οι τιμές για τέτοια τηλέφωνα ξεκινούν από 400 ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 700. Το αστείο είναι ότι ήταν σκληρός διαπραγματευτής, με το ζόρι κατέβηκε. Με ρώτησε αν θέλω να αγοράσω και ipad -η τσάντα του ήταν γεμάτη-, αρνήθηκα και έφυγα… πανευτυχής».
 
Oταν ο ίδιος επιχείρησε να γεμίσει την μπαταρία του τηλεφώνου με τον φορτιστή της συσκευασίας, διαπίστωσε ότι η μπαταρία δεν φόρτιζε.
 
Αρχικά θεώρησε ότι του είχαν πουλήσει ελαττωματική συσκευή, όταν όμως την άνοιξε διαπίστωσε ότι είχε πέσει θύμα ακόμη μεγαλύτερης απάτης: Η συσκευή ήταν άδεια. Το μόνο που περιείχε ήταν δύο μικρές μπαταρίες ρολογιών οι οποίες χρησίμευαν στο να φωτίζεται η ένδειξη «χαμηλή μπαταρία» κάθε φορά που κάποιος επιχειρούσε να ανοίξει το τηλέφωνο και ένα κομμάτι σίδερο για να γίνεται βαρύτερο το υποτιθέμενο iPhone.
 
Aλλοι εξαπατημένοι αγοραστές αναφέρουν ότι ο πωλητής τους έκανε επίδειξη με αυθεντικό τηλέφωνο και ότι μετά την απομάκρυνσή τους διαπίστωσαν ότι δεν είχαν αγοράσει το τηλέφωνο για το οποίο έκαναν τη συμφωνία, αλλά ένα ψεύτικο.
 
Το περιστατικό βρίσκεται σε γνώση της εταιρείας Systemgraph, η οποία διαθέτει στην Ελλάδα τα προϊόντα της Apple. «Συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να προμηθεύονται τις συσκευές τους μόνο από εξουσιοδοτημένα καταστήματα», λέει ο διευθυντής της εταιρείας κ. Θεοδωράκης. «Είναι η μόνη σίγουρη λύση. Άλλωστε το να αγοράζεις ένα κινητό στον δρόμο είναι ούτως ή άλλως παράνομο, από τη στιγμή που δεν κόβεται παραστατικό. Πολύ περισσότερο όταν κάποιος σου λέει ότι είναι κλεμμένο. Κατά συνέπεια με αυτόν τον τρόπο ρισκάρεις να υποστείς τις συνέπειες».
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε