Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

“Προσπαθώ ακόμα και τώρα να καταλάβω, το τι συνέβη χθές”

Το βαν του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων που δεν ξέφυγε από την μανία των διαδηλωτών ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Το βαν του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων που δεν ξέφυγε από την μανία των διαδηλωτών ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο συνάδελφος Μανώλης Κωστίδης ανταποκριτής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων IHA περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε χθες, όταν παρ’ ολίγον να καεί ζωντανός εκείνος και οι συνεργάτες του όταν

εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το βαν με το οποίο μετέδιδαν τα συγκλονιστικά γεγονότα της Αθήνας.
Περιγράφει τη μανία με την οποία εξαπολύθηκε η δολοφονική επίθεση των αγνώστων και πως δεν θρηνήσαμε και άλλους νεκρούς όταν παραδόθηκε στις φλόγες το τουρκικό βαν.

Οι εκκλήσεις του προς τους απάνθρωπους και εξαγριωμένους παρ’ ολίγον δολοφόνους έπεσαν στο κενό….

Διαβάστε την συγκλονιστική του μαρτυρία

“Περίπου στις 12:15 τούρκοι συνάδελφοι μου είχαν φτάσει απο την Κων/πολη με το όχημα ζωντανών μεταδόσεων στο κέντρο της Αθήνας. Το παρκάραμε απέναντι απο τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μόλις το όχημα ήταν έτοιμο για τις ζωντανές συδέσεις, πέρασαν απο μπροστά μας χιλιάδες διαδηλωτές του Π.Α.Μ.Ε. 

Μας εντυπωσίασε η πορεία καθώς πιστεύω οτι ο τρόπος που διαδήλωναν όλοι, ήταν ενα υπόδειγμα δημοκρατίας. Δεν ενόχλησαν κανέναν, μας βοήθησαν στο έργο μας, το οποίο είναι η προβολή της διαμαρτυρίας τους.

 Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δύσκολα περίπου στις 2:30 μ.μ. Είχε καταλήξει η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα και για κάποιο λόγο εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να τρέχουν στο σημείο οπου είχαμε παρκάρει το όχημα μας.  Περίπου 15-20 άτομα πλησιάσαν στο όχημα και άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ. Ο τεχνικός μας έκλεισε την πόρτα του οχήματος, και ο ίδιος μπήκε μέσα. Εγω και ο οπερατέρ είμασταν έξω απο το όχημα και αρχίσαμε να τους φωνάζουμε για να μην καψουν το όχημα. ” Παιδιά μεροκάματο βγάζουμε, το όχημα δεν μας ανήκει, τι κάνετε;” λέγαμε αλλα κανείς δεν μας άκουγε. Τέτοιο μίσος δεν το είχα ξαναδεί. Αμέσως έδωσα εντολή στον τεχνικό μας να εγκαταλείψει το όχημα καθώς κινδύνευε η ζωή μας. 

Βγάλαμε τα διαβατήρια, και δυο τσάντες απο το όχημα που πηρε φωτιά και περιμέναμε την πυροσβεστική. Γύρω μας είχαν πάρει φωτιά και άλλα δυο I.X. Σε περίπου 2 λεπτά ήρθε ένα όχημα της πυροσβεστικής, όμως πριν ξεκινήσουν οι πυροσβέστες το έργο της πυρόσβεσης , οι κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ και σε αυτό και έτσι δεν μπορούσε κανείς να κάνει κάτι έντρομοι παρακολουθούσαμε ολόκληρη περιουσία του πρακτορείου το οποίο εργάζομαι να καίγεται.

  Ακουγα φωνές ” καλα τους κάνουμε” , ” κάψτε τα όλα” κτλ. Δεν μιλούσα, δεν έλεγα τίποτα καθώς φοβόμουν πια για τη σωματική μου ακεραιότητα αν και είχα καταλάβει οτι οι κουκουλοφόροι δεν είχαν στόχο εμάς αλλά το όχημα μας. Δεν έχω καταλάβει ακομα το γιατί.
  Απο τα νεύρα μας κλαίγαμε. Αστυνομικοί εμφανίστηκαν περίπου μετά απο 10 λεπτα.

Το τουρκικό βαν κατεστραμμένο ΦΩΤΟ EUROKINISSI

     Μόλις ξεπέρασα το σοκ το πρώτο τηλεφώνημα το έκανα στον επι πολλά χρόνια διευθυντή μου και πρώτα  απ’ όλα φίλο μου Νίκο Ευαγγελάτο. Του εξήγησα το τι συνέβη. Ηταν η αγωνία του δημοσιογράφου για να ενημερώσει εναν δικό του άνθρωπο που έχει έναν μοναδικό  τρόπο να ενημερώνει.
    Μετα πήρα το σπίτι μου για να ενημερώσω οτι είμαστε καλά, πριν μάθουν τα νέα απο κάποιον άλλον. 

     Λιγα λεπτά μετά κάλεσα την τουρκική πρεσβεία, καθώς το όχημα είχε έρθει απο την Τουρκία. Τους εξήγησα οτι δεν ήταν μια επίθεση που είχε καποια σχέση με τα ελληοτουρκικά. ‘Ολο το προσωπικό αλλα και ο πρέσβης μας βοήθησαν και μας έδωσαν οδηγίες το τι να κάνουμε. Απο την Κων/πολη μας ενημέρωσαν πως ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν ενημερώθηκε για το γεγονός και έδωσε εντολή στο  γραφείο του να κάλεσουν το IHA για να μάθουν αν χρειαζόμαστε βοήθεια. 


   Μετα κυριολεκτικά χαμός…. σχεδόν ολα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα συνδέθηκαν τηλεφωνικά με μένα για να μάθουν το τι είχε συμβεί. Απο τη μια μάζευα μεσα απ’ το όχημα , οτι είχε απομείνει, απο την άλλη προσπαθούσα να συνεφέρω τους τούρκους συναδέλφους μου και απο την άλλη εδινα αγώνα ενημέρωσης. Βρήκα κάμερα τράβηξα τις εικόνες και μέσω άλλου δορυφορικού οχήματος έστειλα τις εικόνες στην Τουρκία. 

  Το βράδυ όταν έφτασα στο σπίτι αναρωτήθηκα γιατί όλα αυτά. Ποιοι τα κάνουν; Προσωπικά δεν έβγαλα άκρη. Οταν άκουσα οτι υπήρχαν 3 νεκροί στο υποκατάστημα της Marfin , σκέφτηκα, πως κάποιοι άνθρωποι παίζουν με τις ζωές των άλλων.  Εμείς προλάβαμε να φύγουμε απο το όχημα. Αν δεν μπορούσαμε όμως;
  Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των  3 συνανθρώπων  μας που δολοφονήθηκαν. “

  Μανώλης Κωστίδης
Ανταποκριτής τουρκικου πρακτ. ειδήσεων ΙΗΑ.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε