Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρόστιμα σε ΙΑΣΩ, ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ για τα βλαστοκύτταρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000 ευρώ, επιβλήθηκαν στα μαιευτήρια…

ΙΑΣΩ, ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν γιατί χρέωναν αδιαφανώς και καταχρηστικά στις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά, τη συλλογή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (των βλαστοκυττάρων) από 225 έως 350 ευρώ.

 

Τα μαιευτήρια επέβαλαν την παραπάνω χρέωση ακόμη κι όταν οι γονείς δώριζαν, όπως στις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα βλαστοκύτταρα σε δημόσιες τράπεζες για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη. Αντί για ηθική επιβράβευση και επιδοκιμασία, οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν τις υπέρμετρες και αποτρεπτικές για τη δωρεά αξιώσεις των μαιευτηρίων.

 

Οι μητέρες δεν είχαν καμία πληροφόρηση ποιες ενέργειες ή παροχές καλύπτει αυτή η χρέωση ώστε να σταθμίσουν και να κρίνουν το εύλογο της χρέωσης. Επισημαίνεται ότι η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται δίχως κάποια πρόσθετη επέμβαση στη μητέρα, σε υλικά και συσκευασία που διατίθενται από τον εκπρόσωπο της δημόσιας ή ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης, ο οποίος συνήθως και το παραλαμβάνει επί τόπου.

 

Επιπλέον οι μητέρες πληροφορούνταν την χρέωση και το ύψος της κατά τη λήψη του λογαριασμού τοκετού και αιφνιδιάζονταν από αυτή, αφού τα μαιευτήρια δεν τις ενημέρωναν προηγουμένως.

 

Αναλυτικότερα, τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν για την παραπάνω καταχρηστική πρακτική ανήλθαν σε 180.000 ευρώ για το Ιασώ, σε 165.000 ευρώ για το Μητέρα και σε 90.000 ευρώ για το Λητώ.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε