Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πρόστιμα-φωτιά στα αυθαίρετα για να μπουν 2 δισ. στα ταμεία

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Η … περαίωση των αυθαιρέτων ούτε θα τα νομιμοποιήσει, ούτε και θα λύσει το πρόβλημα με… κατεδαφίσεις που για δεκαετίες κάθε κυβέρνηση εξαγγέλει αλλά τίποτε δεν γίνεται.

Πρόκειται απλά για ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο εν μέσω κρίσης με στόχο να μπουν στα ταμεία χρήματα αλά περαίωση των ημιυπαίθριων …

Τα πρόστιμα θα είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερά, ειδικά για όσους έχτισαν μετά το 2003.

Η αίτηση για ρύθμιση πάντως θα γίνει μονόδρομος για τους περισσότερους αφού αναμένεται σαφάρι από τις πολεοδομίες ειδικά σε περιοχές όπου έχουν εκδοθεί οι δασικοί χάρτες όπως η Παλιά και η Νέα Πεντέλη ή ο Μαραθώνας όπου υπολογίζονται ότι έχουν προκύψει 10.000 (!) αυθαίρετα.

Το θέμα όμως είναι ότι το ΣτΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια ρύθμιση αλά ημιυπαίθριοι για αυθαίρετα που έχουν χτιστεί μετά το 1981 και έτσι έχει ξεσπάσει κόντρα μετά του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς το μεν θέλει τα έσοδα, το δε δεν θέλει τη νομιμοποίηση…

Όσοι πάντως είναι κάτοχοι αυθαιρέτων σιγά, σιγά θα αρχίσουν να πέρνουν ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται να “νομιμοποιήσουν” την κατοχή των συγκεκριμένων ακινήτων.
Αν ο αιτών είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης το τίμημα της εξαγοράς θα περιορίζεται κατά 50%, έως ένα συγκεκριμένο όριο στρεμμάτων.

Κάποιοι καταπατητές δημόσιας γης θα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας με την καταβολή ενός συμβολικού τιμήματος, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα ξεπερνά τα 400 έως 600 ευρώ ανά στρέμμα.

Για τα αστικά και περιαστικά ακίνητα η “εξαγορά” θα γίνει βάσει των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν και το οποίο φυσικά θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει καταπατηθεί η έκταση. Οπου δεν ισχύουν αντικειμενικές αξίες, η εξαγορά θα γίνεται με βάση την αγοραία αξία και το συγκριτικό σύστημα. Για τα ακίνητα που χτίστηκαν μετά το 2003 αυτό σημαίνει πρόστιμο ως και στο 30% της αξίας.

Αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή για πολύτεκνους θα υπάρξουν μειώσει με όποιον κάνει αίτηση να πληρώνει το 20% της αντικειμενικής ή της αγοραίας.

Με βάση την πρόταση των στελεχών του υπουργείου, το τίμημα για όλες τις περιπτώσεις των καταπατημένων κτημάτων θα πρέπει να μειώνεται επιπλέον κατά 15%-20% για τα ακίνητα που κατέχονται αυθαίρετα πριν από την 1-1-1945 και κατά 25%-35% για όσα κατέχονται πριν από την 1-1-1925.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε