Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρόταση εξαγοράς της Aldi από Βασιλόπουλο

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi τα μαζεύει και φεύγει από την χώρα μας, έρχεται μια πρόταση για εξαγορά της από την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Την ίδια ώρα σοβαρές ανακατατάξεις αναμένονται να γίνουν στον κλάδο των σουπερμάρκετ. Η αίτηση υπαγωγής της αλυσίδας Ατλάντικ στο άρθρο 99 και η αποχώρηση της Αldi από την Ελλάδα προκαλούν ντόμινο εξελίξεων που ενδεχομένως να αλλάξει τον χάρτη του κλάδου. Στην Ατλάντικ οι πιστωτές ζητούν δέσμευση του τιμήματος από την πώληση του τομέα χονδρικής (14,8 εκατ. ευρώ) ώστε να λάβουν τα χρωστούμενα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος έχει κάνει πρόταση στην Αldi να αποκτήσει τα 36 «ορφανά» καταστήματα.
 
Παράγοντες του χώρου αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ακόμη δεν υπάρχει deal. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2008 η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε εξαγοράσει τα 33 καταστήματα και ένα κέντρο διανομής της γερμανικής αλυσίδας Ρlus, η οποία επίσης είχε αποφασίσει τη διακοπή των εργασιών της στην Ελλάδα. Τότε η ΑΒ, που ήθελε να ενισχύσει το δίκτυό της στη Βόρεια Ελλάδα, είχε καταβάλει περίπου 69,5 εκατ. ευρώ.
 
Την ίδια ώρα, άλλες εταιρείες του κλάδου με υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση ακολουθούν επιθετική πολιτική ενισχύοντας το δίκτυό τους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς.
 
Χαρακτηριστική περίπτωση, η αλυσίδα καταστημάτων Σκλαβενίτης που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία hypermarket στην περιοχή της Καλλιθέας, το οποίο αποτελεί το 72ο κατάστημα της αλυσίδας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης για την ανέγερση του νέου υπερκαταστήματος Σκλαβενίτης υπερέβη τα 20 εκατ. ευρώ και δημιουργήθηκαν συνολικά 400 νέες θέσεις εργασίας.
 
Και ενώ στον Σκλαβενίτη επεκτείνονται, στα Ατλάντικ τα προβλήματα συνεχίζονται. Οι νομικές υπηρεσίες της προμηθεύτριας εταιρείας Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αιτούμενες την ακύρωση της πώλησης και τη συντηρητική κατάσχεση του τιμήματος που αφορά την πώληση του τομέα χονδρικής της Ατλάντικ στην εταιρεία Ελγέκα (είχε προηγηθεί της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99). Η Φλωρίδης ζητεί άμεση αποπληρωμή της οφειλής της Ατλάντικ που ισχυρίζεται ότι ανέρχεται στα 1,2 εκατ. ευρώ. Με ανακοίνωσή της η Ατλάντικ εξηγεί ότι, ενώ δεν ήταν στις προθέσεις της, τελικά υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, καθώς από τη Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ εξεδόθη διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για ποσό 516.686,16 ευρώ.
 
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ατλάντικ στις χρηματιστηριακές αρχές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της αλυσίδας ανέρχονται στα 20,6 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες ακολούθησε ένα μπαράζ αποχωρήσεων από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρας μας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην αγορά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε