Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Προτιμούν την ανεργία από το να εγκαταλείψουν την Αθήνα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Τέσσερις στους δέκα αρνούνται να μετακινηθούν εκτός…

Αττικής, ακόμη κι αν μείνουν χωρίς δουλειά μέχρι και ένα χρόνο !

Μπορεί το αποτέλεσμα της έρευνας να αφορά στελέχη επιχειρήσεων, παραμένει όμως εντυπωσιακό.

Την έρευνα πραγματοποίησε το People for Business με θέμα “Κινητικότητα στην αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης” και δημοσιεύεται στο “Capital”.

Το 51,2% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι αν η θέση του στη εταιρεία καταργούνταν θα αναζητούσε δουλειά σε άλλη επιχείρηση εντός Αττικής και μόνο το 48,8% θα προτιμούσε να παραμείνει στην εταιρεία του και να εργαστεί εκτός Αττικής.

Μόνο στην περίπτωση που έμενε εκτός αγοράς εργασίας το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών θα αποφάσιζε άμεσα να μετακινηθεί στην ελληνική περιφέρεια αν του προτείνονταν μία θέση. Συγκεκριμένα, το 60,5% θα αποδεχόταν χωρίς δεύτερη σκέψη μια θέση εργασίας, εκτός Αττικής, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπόλοιπο 39,5% θα προτιμούσε να μείνει στην ανεργία μέχρι και ένα χρόνο, προκειμένου να βρει εργασία στην Αττική.

Βασικά κίνητρα ωστόσο για όσους επέλεγαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να εργαστούν σε κάποιο άλλο μικρότερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, είναι οι αποδοχές και μία καλύτερη θέση. Ειδικότερα, το 27,9% θα έλεγε ναι στη μετακίνηση εντός της ελληνικής περιφέρειας αν του προτείνανε βελτιωμένες αποδοχές ή μία καλύτερη θέση σε άλλη εταιρεία. Το 23,3% θα μετακινούνταν γιατί δεν θα είχε δουλειά και το 20,9% γιατί θα έπαιρνε προαγωγή στην εταιρεία-εργοδότη.

Με ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία θα έβλεπαν τα στελέχη τη μετακίνησή τους εκτός Ελλάδας. Στην ερώτηση αν θα δεχόταν την ίδια θέση και με τις ίδιες αποδοχές στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 67,44% θα προτιμούσε να εργαστεί στην ελληνική επικράτεια. Ενώ, όσοι επέλεγαν να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό θα προτιμούσαν κυρίως χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι με μεγάλη δυσκολία θα άλλαζαν το τρόπο ζωής τους.

Επόμενος προορισμός στις προτιμήσεις των στελεχών οι ΗΠΑ, τις οποίες θα επέλεγε ως πρώτη επιλογή το 6,97% και ως δεύτερη επιλογή το 18,6%. Μικρότερο ποσοστό, 3,7%, θα αποφάσιζε να μετακινηθεί στην Ασία (πρώτη επιλογή) και μόλις το 2,32% θα δεχόταν μία θέση εργασίας στη Μέση Ανατολή (πρώτη επιλογή).

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε