Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 17 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πρώτο σε καταγγελίες για εγκλήματα το Facebook

Πρώτο σε καταγγελίες για εγκλήματα το Facebook
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.02.2010 | 08:05
Πρώτη δημοσίευση: 09.02.2010 | 16:33

Το 85% των καταγγελιών για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εξύβριση αφορούσε την δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Safeline το 2009 παρατηρήθηκε αύξηση των καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι καταγγελίες έφτασαν το 2009 τις 1.778, και σημείωσαν αύξηση 149% σε σχέση με το 2008, που υπήρξαν μόλις 715.

Στις πρώτες θέσεις για τα εγκλήματα που γίνονται στο Διαδίκτυο έρχονται οι οικονομικές απάτες, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η παιδική πορνογραφία.

Έτσι, από το σύνολο των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν όντως ως παράνομες με βάση την ελληνική νομοθεσία:
· το 29% αφορά στην οικονομική απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών
· το 20% αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων
· το 15% αφορά στην παιδική πορνογραφία
· το 16% αφορά στα παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα που σκοπό είχαν το phishing ("ψάρεμα" προσωπικών δεδομένων με σκοπό την κλοπή οικονομικών στοιχείων).
· σε μικρότερο ποσοστό αναφέρθηκαν εγκλήματα όπως η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ρατσισμός, η εξύβριση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η απειλή. 

Πρώτο σε καταγγελίες το Facebook 

Αυξημένες όμως ήταν και οι καταγγελίες για εγκλήματα σε Συστήματα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networks). Από το σύνολο του παράνομων καταγγελιών που έλαβε η SafeLine, το 20% αφορούσε ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Hi5, το ΥouΤube και το Μyspace. Από τις καταγγελίες αυτές το 85% αφορούσε το Facebook, με αποτέλεσμα η δημοφιλής ιστοσελίδα να έρχεται στην πρώτη θέση των καταγγελιών.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέσω αυτών των ιστοσελίδων, αφορούσαν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και απορρήτου των επικοινωνιών, την εξύβριση / συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ ένας μικρός αριθμός αφορούσε στην προτροπή σε αυτοκτονία και στο ρατσισμό.

45 παιδιά διαπιστώθηκε ότι έχουν εθισμό στο Διαδίκτυο

Το προσωπικό της γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έστειλε 45 περιπτώσεις, δηλαδή το 10% των ατόμων που πήραν τηλέφωνο, στα ιατρεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Μ.Ε.Υ. για τους εφήβους με υπερβολική ενασχόληση στο Διαδίκτυο. Tags: FACEBOOK


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Η ιστορία του Παύλου: Ο άστεγος που βρήκε σπίτι και δουλειά χάρη στο facebook Η ιστορία του Παύλου: Ο άστεγος που βρήκε σπίτι και δουλειά χάρη στο facebook
  2. Ήρθαν τα Reactions και τα Mentions στο Facebook Messenger! Ήρθαν τα Reactions και τα Mentions στο Facebook Messenger!
  3. Μετέδωσαν live στο facebook τον ομαδικό βιασμό 15χρονης Μετέδωσαν live στο facebook τον ομαδικό βιασμό 15χρονης
  4. Οι ζωντανές μεταδόσεις στο Facebook έρχονται και στους υπολογιστές! Οι ζωντανές μεταδόσεις στο Facebook έρχονται και στους υπολογιστές!
  5. Θεσσαλονίκη: Πάρκαρε και κατάφερε να κάνει 4 παραβάσεις - Οδηγός για όσκαρ ασυνειδησίας [pic] Θεσσαλονίκη: Πάρκαρε και κατάφερε να κάνει 4 παραβάσεις - Οδηγός για όσκαρ ασυνειδησίας [pic]
  6. Πάτρα: Οι τουαλέτες έκρυβαν αυτό το μήνυμα έκπληξη - Η εικόνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου [pics] Πάτρα: Οι τουαλέτες έκρυβαν αυτό το μήνυμα έκπληξη - Η εικόνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου [pics]
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook