Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Προβληματική η εφαρμογή της οδηγίας για την ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων

Προβληματική η εφαρμογή της οδηγίας για την ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων

Η εφαρμογή των οδηγιών Seveso για την ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα είναι προβληματική, καθώς ο αριθμός των επιθεωρήσεων που γίνονται στις βιομηχανίες, απέχει από τον προβλεπόμενο.

Επιπλέον τα σχέδια έκτακτης ανάγκης μένουν ως επί το πλείστον στο “χαρτί”, αφού δεν συνοδεύονται από πραγματικές ασκήσεις ετοιμότητας, ενώ οι πολίτες αγνοούν στις περισσότερες περιπτώσεις πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση κινδύνου.

Την ίδια στιγμή, οι αρμοδιότητες για την εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης είναι κατακερματισμένες, αφού ανήκουν σε πολλούς διαφορετικούς φορείς, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται περαιτέρω.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σήμερα, στη διάρκεια εκδήλωσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), στη Θεσσαλονίκη, όπου κατατέθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την ετοιμότητα της χώρας να διαχειριστεί Τεχνολογικά και Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης (γνωστά με τα αρκτικόλεξα ΤΑΜΕ και ΒΑΜΕ).

Αναλυτικότερα, το 2010 η οδηγία Seveso II στην Ελλάδα αφορούσε 275 εγκαταστάσεις, από τις οποίες οι 42 αναφέρονταν ως «μη λειτουργούσες». Το 28% των εγκαταστάσεων αυτών χωροθετείται στη Βόρεια Ελλάδα και το 20% στην περιφέρεια Αττικής.
 
Σύμφωνα με την κ Γιαννακίδου, στο διάστημα 2006-2008 πραγματοποιήθηκαν μόλις 35 επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις ενταγμένες στη Seveso, τη στιγμή που η οδηγία προβλέπει τουλάχιστον μία ανά εγκατάσταση τον χρόνο.

Παράλληλα, ενώ υπάρχουν Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης, κανένα από αυτά δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο πραγματικής άσκησης, προκειμένου να καταγραφούν ελλείψεις και προβλήματα, τη στιγμή μάλιστα, που επίκειται η νέα οδηγία (Seveso III), η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2015.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ενημέρωσης του κοινού από τις βιομηχανίες, που εμπίπτουν στη Seveso, σχετικά με την απαιτούμενη συμπεριφορά σε περίπτωση ατυχήματος, ήταν… μηδέν τοις εκατό για την περίοδο 2006 – 2008.

Κατά την κ Γιαννακίδου, η Ελλάδα ακολουθεί αντίθετη πορεία, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των Οδηγιών Seveso, γεγονός που η ίδια απέδωσε τόσο στη φθίνουσα βιομηχανική πορεία της χώρας, όσο και στον κατακερματισμό της αρμοδιότητας παρακολούθησης των διατάξεων των Οδηγιών (οι αρμόδιες αρχές είναι οκτώ, συμπεριλαμβανομένης και της αδειοδοτούσας αρχής, ενώ αυξάνονται σε εννέα όταν η εγκατάσταση αφορά φυτοπροστατευτικά προϊόντα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται πρόστιμα σε 6 βιομηχανίες για ρύπανση

 

Αυξήσεις από τον Μάρτιο στο ρεύμα για επιχειρήσεις και βιομηχανίες

 

Οι βιομηχανίες γάλακτος έχουν ήδη πιστοποιηθεί για τη μη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών

 

  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε