Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Πτώση Canadair στα Δερβενοχώρια: Το είδα να πέφτει μέσα στη φωτιά! 10 λεπτά μετά ακούστηκαν εκρήξεις – Ήταν τυχεροί οι πιλότοι!

Πτώση Canadair στα Δερβενοχώρια: Το είδα να πέφτει μέσα στη φωτιά! 10 λεπτά μετά ακούστηκαν εκρήξεις – Ήταν τυχεροί οι πιλότοι!

– Συγκλονίζει η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής για την πτώση του καναντέρ στα Δερβενοχώρια
– Επιχειρούσαν και τα οκτώ μαζί, ξαφνικά είδα το ένα να πέφτει μέσα στη φωτιά, είπε
– Λίγο μετά την αναγκαστική προσγείωση, ακούστηκαν εκρήξεις
– Το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες αλλά οι πιλότοι βγήκαν σώοι
– Μεταφέρθηκαν προληπτικά στο 251 νοσοκομείο Αεροπορίας
– Πρόκειται για καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται “γερασμένα”

Η τύχη ήταν με το μέρος των πιλότων του Canadair CL-215 που το πρωί της Κυριακής (26.06.2016) απογειώθηκε από 111 πτέρυγα μάχης στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου για να συμμετάσχει στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει τα πάντα στα Δερβενοχώρια.

Λίγο μετά τις 11:00, το πυροσβεστικό αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση εξαιτίας φωτιάς που εκδηλώθηκε στον αριστερό κινητήρα. Το αεροσκάφος αντιμετώπισε απώλεια ώσης και έτσι οι πιλότοι κατέφυγαν στην επιλογή της αναγκαστικής προσγείωσης, η οποία ήταν “βαρέου τύπου”, κάτι που σημαίνει πως το αεροσκάφος χτύπησε στο έδαφος με ορμή.

Κάτοικος της περιοχής περιέγραψε τις δραματικές στιγμές, λέγοντας πως οι πιλότοι ήταν πολύ τυχεροί που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. «Τα καναντέρ επιχειρούσαν και τα οκτώ μαζί, το ένα πίσω από το άλλο. Είδα το τρίτο να πέφτει μέσα στα δέντρα» είπε και πρόσθεσε πως 10 λεπτά μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους ακούστηκαν εκρήξεις.

«Έπεσε μέσα στη φωτιά. Φαίνεται το προσγείωσε καλά. Ήταν τυχεροί», τόνισε ο αυτόπτης μάρτυρας, σημειώνοντας πως η αντίδραση των υπόλοιπων εναέριων μέσων που βρίσκονταν στην περιοχή ήταν άμεση, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά βρίσκονταν πάνω από το σημείο της αναγκαστικής προσγείωσης και έριχναν νερό για να σβήσουν τη φωτιά στο Canadair.

Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στα νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου (25.06.2016) κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας.

Οι δυο πιλότοι του καναντέρ κατάφεραν να βγουν σώοι, με μικροτραυματισμούς. Στο σημείο έφτασε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τους παραλάβει, καθώς και συνεργείο της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα διερευνήσει τα αίτια της αναγκαστικής προσγείωσης. Οι πιλότοι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ είναι ένα από τα παλιά καναντέρ CL-215, για τα οποία έχουν γίνει πολλές επισημάνσεις τα τελευταία χρόνια, ότι είναι πλέον «γερασμένα».

Ο κυβερνήτης του (επισμηναγός) έχει συμπληρώσει περισσότερες από 850 ώρες πτήσεως σε πυροσβεστικά αεροσκάφη δε συγκυβερνήτης (σμηναγός) περισσότερες από 250 ώρες. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος. Το CL-215 είχε απογειωθεί από την 111 πτέρυγα Mάχης στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ, OnAlert

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε