Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πτώση έως 40% στο τζίρο στην αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπόρων σε ανάλογα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και κατά την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
 

Όπως λένε οι έμποροι, παρά τις μεγάλες προσφορές έως και 50% που κάνουν στα εμπορικά καταστήματα, οι καταναλωτές δεν μπαίνουν να ψωνίσουν καθώς έχουν θέσει όριο στα έξοδά τους, αναβάλλοντας τις αγορές τους για την περίοδο των εκπτώσεων. Επίσης, προβλέπουν ότι η πτώση της κατανάλωσης θα συνεχιστεί και το νέο έτος με “έκρηξη” λουκέτων.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η μεγαλύτερη πτώση στην κατανάλωση εμφανίζεται στον τομέα της ένδυσης-υπόδησης της τάξης του 40%, μείωση 15% καταγράφουν τα είδη δώρων, τα τρόφιμα παρουσιάζουν πτώση 10%, τα ποτά 25% και τα ηλεκτρονικά 20%. Εξαίρεση αποτελούν τα παιδικά, όπου ο τζίρος τους κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ ο τζίρος των παιχνιδιών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και εμφανίζει μια μικρή απόκλιση της τάξης του -3/-5%.
 
Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς ο τζίρος της λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων, κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο, μειώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ από 16,4 δισ. ευρώ περίπου, την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο, ενώ ο τζίρος, χωρίς τις δαπάνες για τρόφιμα, έχει υποχωρήσει πάνω από 8 δισ. ευρώ από 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, μείωση 25% σημείωσε ο όγκος πωλήσεων στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ πτώση πάνω από 30% παρουσιάζει από την αρχή της χρονιάς.
 
Ο πρόεδρος των εμπόρων Β.Κορκίδης δηλώνει πως : “Ήταν δύσκολο να αναπληρωθεί το χαμένο δώρο των Χριστουγέννων για πολλούς από τους καταναλωτές με τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές προσπάθησαν να παραμείνουν αξιοπρεπείς στις κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 410 ευρώ για δώρα Χριστουγέννων”.
 
Μεγάλη μείωση του τζίρου παρατηρείται ακόμα και σε περιοχές μέσου και υψηλού εισοδήματος, καθώς και σε κεντρικές και μεγάλες αγορές.
 
Ο τζίρος καταγράφει μείωση 40% στην Κηφισιά, το Μαρούσι και τη Γλυφάδα. Πτώση κατά 35% παρουσιάζει ο τζίρος στο Περιστέρι, ενώ στη Νέα Ιωνία και τον Πειραιά κινείται πτωτικά κατά 25%. Στο κέντρο, ο τζίρος εμφανίζει μείωση 20%-25%.
 
Προβληματισμό για τους εμπόρους προκαλούν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ και για την Περιφέρεια. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, ο τζίρος μειώθηκε 25%, στην Πάτρα, η μείωση του τζίρου κυμαίνεται από 25%-30%, ο τζίρος καταγράφει μείωση 40% στη Λάρισα και πτώση 30% εμφανίζει ο τζίρος στην Κρήτη, την Κοζάνη, τη Βέροια και το Κιλκίς.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε