Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Αναγκαστική προσγείωση καναντέρ στα Δερβενοχώρια! Άρπαξε φωτιά ο κινητήρας την ώρα που οι πιλότοι μάχονταν με την πυρκαγιά!

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

– Έπεσε πυροσβεστικό αεροσκάφος που επιχειρούσε στη φωτιά στα Δερβενοχώρια
– Οι πιλότοι έκαναν αναγκαστική προσγείωση νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στεφάνης Βοιωτίας, εξαιτίας φωτιάς που εκδηλώθηκε στον αριστερό κινητήρα
– Μετά την πτώση το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες – Τραυματίστηκαν οι πιλότοι αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους
– Ο ένας έχει χτυπήσει στη μέση αλλά είναι σε θέση να κινηθεί
– Πρόκειται για καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται “γερασμένα”

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Κυριακής (26.06.2016) όταν πυροσβεστικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στα Δερβενοχώρια έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στα νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου (25.06.2016) κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι δυο πιλότοι του καναντέρ είναι σώοι. Έχουν τραυματιστεί αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους. Στο σημείο έφτασε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τους παραλάβει, καθώς και συνεργείο της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα διερευνήσει τα αίτια της αναγκαστικής προσγείωσης. Οι πιλότοι έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος κατέπεσε σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ και τυλίχθηκε στις φλόγες. Πρόκειται για ένα από τα παλιά καναντέρ CL-215, για τα οποία έχουν γίνει πολλές επισημάνσεις τα τελευταία χρόνια, ότι είναι πλέον «γερασμένα».

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν ένα από τα οκτώ που έπαιρναν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία είναι σε εξέλιξη. Τα υπόλοιπα, μαζί με πέντε ελικόπτερα και τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης.

Ο κυβερνήτης του (επισμηναγός) έχει συμπληρώσει περισσότερες από 850 ώρες πτήσεως σε πυροσβεστικά αεροσκάφη δε συγκυβερνήτης (σμηναγός) περισσότερες από 250 ώρες. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος.Το CL-215 είχε απογειωθεί από την 111 πτέρυγα Mάχης στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου.

Το πρόβλημα που οδήγησε στην αναγκαστική προσγείωση

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την ώρα που οι πιλότοι του αεροσκάφους πετούσαν πάνω από τη φωτιά κι έριχναν νερό, εκδηλώθηκε φωτιά στον αριστερό κινητήρα του.

Το αεροσκάφος αντιμετώπισε απώλεια ώσης και έτσι οι πιλότοι κατέφυγαν στην επιλογή της αναγκαστικής προσγείωσης, η οποία ήταν “βαρέου τύπου”, κάτι που σημαίνει πως το αεροσκάφος χτύπησε στο έδαφος με ορμή, με την κατάληξη να είναι ευτυχώς αίσια για τους δύο πιλότους.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου / Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε