Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ρευστοποιεί το Δημόσιο για να καλύψει χρέη

Ρευστοποιεί το Δημόσιο για να καλύψει χρέη

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)

Στόχος να αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα πάρει το Δημόσιο από τα γραμμάτια αυτά αναμένεται να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ.
Την ερχόμενη Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει και έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων, ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ.

Ετσι, μέσα σε μια εβδομάδα αναμένεται το Δημόσιο να δανειστεί περί τα 4 δισ. ευρώ, καθώς εντός του Οκτωβρίου λήγουν γραμμάτια ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, είναι το εάν και το πότε θα δανειστεί εκ νέου η Ελλάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί νέος δανεισμός το Νοέμβριο για να καλυφθούν τα ελλείμματα και να πληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς θα γίνει, αφού οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο μπορεί να επιλέξει την έκδοση νέων Eurocommercial Papers για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, σε χθεσινές τους ανακοινώσεις η Citigroup και η BNP Paribas θεωρούν ότι η ενίσχυση της οικονομίας με 3 δισ. ευρώ -που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση- και οι εκτιμήσεις για υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το αρχικώς εκτιμώμενο, θα οδηγήσουν σε νέο δανεισμό την Ελλάδα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε