Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρόδα, τσάντα και… αστυνομικό τμήμα λόγω «Καλλικράτη»!

Αστυνομικά τμήματα καταργούνται και “ανεβαίνουν” πλέον στους τέσσερις αλλά και στους δύο τροχούς….

Η δραστική μείωση των 700 αστυνομικών σταθμών και η κατάργηση περίπου 350 τμημάτων σε όλη την Ελλάδα λόγω των νέων δεδομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ανάγκης εξοικονόμησης προσωπικού οδηγεί την ΕΛ.ΑΣ. στη δημιουργία εκατοντάδων κινητών αστυνομικών μονάδων που θα κινούνται στις επαρχιακές πόλεις αλλά και περιοχές της Αττικής.
 
Κύριος στόχος αυτού του μέτρου θα είναι να κλείσουν οι τεράστιες «μαύρες τρύπες» της αστυνόμευσης, αφού υπολογίζεται ότι περιοχές δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων σε όλη τη χώρα δεν θα βλέπουν αστυνομικό ούτε με το… κιάλι!
 
Όπως γράφει η εφημερίδα “Το Βήμα”, σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 1.017 δήμοι θα μειωθούν σε 325. Ετσι λοιπόν θα υπάρξει ανάλογη προσαρμογή των αστυνομικών υπηρεσιών, με παράλληλο στόχο τον απεγκλωβισμό του προσωπικού που απασχολείται σε υπηρεσίες γραφείου και σκοπιές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην Αττική οι 150 αστυνομικές υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν σε περίπου 50-60. Επιπλέον έχουν ήδη καταργηθεί 217 αστυνομικοί σταθμοί της περιφέρειας και προγραμματίζεται να σφραγιστούν εκατοντάδες ακόμη.
 
Οι συγχωνεύσεις αυτών των υπηρεσιών θα αποδεσμεύσουν περίπου 1.000 αστυνομικούς στην Αττική και υπερδιπλάσιους στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε περιπολίες με οχήματα ή στην επέκταση της ομάδας ΔΙΑΣ σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι παρά τη συχνότητα των περιπολιών θα υπάρχουν τεράστια κενά στην αστυνόμευση. Ακόμη ιδιαίτερα οξυμένο θα είναι το πρόβλημα εξυπηρέτησης πολιτών σε διάφορα ζητήματα- κατάθεση μηνύσεων, έκδοση εγγράφων, πιστοποιήσεις κτλ.-, όπου με το νέο σχήμα αστυνομικών υπηρεσιών ο πολίτης θα πρέπει να διανύει αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων.
 
Ετσι λοιπόν προωθείται η δημιουργία κινητών αστυνομικών μονάδων. Θα πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα κλειστά υπηρεσιακά οχήματα όπου θα επιβαίνουν από τρεις ως επτά αστυνομικοί και τα οποία θα κινούνται βάσει ειδικού προγράμματος σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της επαρχίας με κύριο στόχο να υποκαταστήσουν τις «σταθερές» αστυνομικές υπηρεσίες που θα καταργηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος συγχώνευσης των αστυνομικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι ένα τέτοιου είδους εγχείρημα, μικρού όμως βεληνεκούς και σε πιλοτικό επίπεδο, υπήρξε στα τέλη του 2006 από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα κυρίως για περιοχές της πρωτεύουσας και για την Κρήτη, χωρίς όμως ποτέ να λάβει συγκροτημένη μορφή.

 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε