Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρύθμιση Ρέππα για “μαχαίρι” 30% των υπαλλήλων στα υπουργεία

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Ρέππας αναμένεται να φέρει στη Βουλή ρύθμιση με την οποία όλα τα υπουργεία ανεξαιρέτως θα έχουιν την υποχρέωση να μειώσουν κατά 30% τις δομές τους.

Ο κ. Ρέππας είχε στείλει και προ ημερών επιστολή σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης ζητώντας κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, συγχώνευση περιττών θέσεων, μείωση τμημάτων, κάτι που φυσικά ελάχιστοι υπουργοί έκαναν τον κόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου η μείωση των δομών στα υπουργεία κατά 30% δεν σημαίνει απαραίτητα και απολύσεις προσωπικού, αλλά και ούτε αποκλείεται κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι πως όλο το προσωπικό που υπηρετεί στους υπό κατάργηση φορείς θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ το προσωπικό που θα του απομένουν δύο χρόνια για συνταξιοδότηση θα τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας.

Αμέσως μετά την κατάργηση ή τη συγχώνευση των συγκεκριμένων δημοσίων δομών, θα ξεκινήσει και η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού του δημοσίου και στην οποία αξιολόγηση θα μετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ.

Οι μετακινήσεις του προσωπικού θα βοηθήσουν στις ανάγκες του κράτους αφού μετά το πάγωμα σχεδόν των προσλήψεων για το 2012 είτε δεν θα γίνεται καμία πρόσληψη είτε η αναλογία θα μετατραπεί από 1 προς 10 σε 1 προς 15.

Επίσης, αυτές οι μετακινήσεις θα βοηθήσουν καθώς με την εφεδρεία μόνο για το 2011 θα απομακρυνθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ είναι δεδομένο ότι η τρόικα πιέζει για 100.000 απολύσεις στο δημόσιο έως το 2015.

Σύμφωνα πάντως με τη ρύθμιση που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, η εφεδρεία θα αφορά δύο κύριες κατηγορίες εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πρώτον, το σύνολο του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτρήτως αν υπηρετεί στο στενό (κεντρικές υπηρεσίες) ή ευρύτερο (ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, επιχειρήσεις και ΟΤΑ) δημόσιο τομέα. Δεύτερον, το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση οργανικών θέσεων των υπουργείων και γενικά των φορέων της Κεντρικής κυβέρνησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε