Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

ΣΕΒ: Ξεχάστε τα 800 ευρώ για πρώτο μισθό

Η πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτών έγινε την Τετάρτη. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Η πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτών έγινε την Τετάρτη. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση και διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΓΣΕΕ και εργοδότες ήρθαν σε μικρή σύγκρουση για τον πρώτο μισθό.

 

Αυξήσεις σε κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια, αλλά σε βάρος των αυξήσεων στις «μεσαίες» αμοιβές φαίνεται να συζητούν οι δύο πλευρές. Πάντως δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική για πρώτο μισθό στα 800 ευρώ, όπως επίμονα ζητεί η ΓΣΕΕ. Οι εργοδότες και κυρίως ο ΣΕΒ εκτιμούν ότι το «οχτακοσάρι» είναι δυσβάστακτο για τις περισσότερες επιχειρήσεις σε περίοδο δεινής κρίσης και «λουκέτων».
 
Από τη ΓΣΕΕ ζητήθηκε ουσιαστική αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων «ώστε να ανακουφιστούν τα κατώτατα εισοδηματικά στρώματα και εν συνεχεία μια ικανοποιητική αύξηση για όλους τους εργαζομένους», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από ανθρώπους της Συνομοσπονδίας. Η ΓΣΕΕ ανέπτυξε και πρόταση για νέο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό θα στηρίζεται στην ενίσχυση των μισθών, στην αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 
Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν απέρριψαν μεν την πρόταση για αξιοσημείωτη αύξηση του βασικού μισθού, αλλά κράτησαν επιφύλαξη «για το πώς μπορεί να λειτουργήσει μια μεγάλη αύξηση των εισαγωγικών μισθών και ημερομισθίων, χωρίς να πυροδοτήσει τεράστιες αυξήσεις κόστους, τέτοιες, που δεν μπορεί καμία επιχείρηση να αντέξει »!
 
Η νέα, πιο ουσιαστική επαφή των δύο πλευρών θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε