Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

ΣΕΒ: ‘Oχι στην κατάργηση του 14ου μισθού

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
Ναι στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο
– Ερχονται 5 δύσκολα χρόνια

 Ζήτημα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο έθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Κάλεσε το κράτος να αποσυρθεί από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή τουλάχιστον να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προέβλεψε τουλάχιστον πέντε δύσκολα χρόνια, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εμφανίστηκε συγκρατημένος για τις αμοιβές που θα συμφωνηθούν με τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χαρακτήρισε άδικα αλλά αναγκαία τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και καυτηρίασε τις αντιδράσεις «σε πολιτικό, εσωκομματικό και συντεχνιακό επίπεδο» χαρακτηρίζοντάς τις υποκινούμενες και κάνοντας λόγο για αριστερό λαϊκισμό.

  παντώντας σε ερώτηση για τη μονιμότητα στο Δημόσιο, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουμε χωρίς μονιμότητα και είμαστε αποτελεσματικοί.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε αν ένας παράγοντας του προβλήματος είναι η μονιμότητα, χρειάζεται συζήτηση για το αν πρέπει να τεθεί το θέμα», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι το κράτος είναι υπερτροφικό, δεν μπορεί να διατηρηθεί και ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει η μείωση φορέων του Δημοσίου και η μείωση του απασχολούμενου προσωπικού καθώς δεν θα σημάνει ανθρώπους στο δρόμο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ακόμη ότι οι συνθήκες για την αποχώρηση του κράτους από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη ΔΕΗ, δεν έχουν απλώς ωριμάσει, αλλά έχουν «σαπίσει». «Αν δεν φύγει το Δημόσιο, να ανοίξει τον ανταγωνισμό», πρόσθεσε, επικαλούμενος τα παραδείγματα των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών όπου αυτό συνέβη με θετικά αποτελέσματα.

 Όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο το έλλειμμα του ΟΣΕ ισοδυναμεί περίπου με το ποσό που θα αποφέρει η μείωση των επιδομάτων στο Δημόσιο και ζήτησε «δραστική συρρίκνωση του κράτους με προτεραιότητα στις ΔΕΚΟ και στους εκατοντάδες άχρηστους οργανισμούς, επιτροπές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα και σπαταλούν τους φόρους των πολιτών».

  Για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι δεν τίθεται θέμα κοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ότι ο Σύνδεσμος δεν ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ούτε θέτει ζήτημα κατάργησης του ορίου 2 % στις απολύσεις. «Στον τόπο μας υπάρχει ένα παγιοποιημένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής προστασίας. Εμείς το υπηρετούμε, δεν το αμφισβητούμε», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις πρέπει να εφαρμόζονται στο πλαίσιο του νόμου και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, ενώ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση, τόνισε: «Δεν μπορεί να μη λάβουμε υπόψη τα προβλήματα των επιχειρήσεων και την κατάσταση της οικονομίας. Οι συνθήκες επιβάλουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «τον κατώτατο μισθό τον βλέπουμε όλοι με συμπάθεια και γίνεται προσπάθεια να τον βελτιώσουμε».

Κατηγορηματικό όχι και από το Λοβέρδο

Σε «ακριτομυθίες εξωθεσμικών παραγόντων, εκτός πολιτικής ζωής, με έντονη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης» απέδωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τη συνεχιζόμενη φιλολογία για επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα των οικονομικών περιοριστικών μέτρων για τον 13ο και 14ο μισθό που έχουν ανακοινωθεί για το δημόσιο τομέα.

 Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο με τίτλο «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας» ο κ. Λοβέρδος διέψευσε εκ νέου και κατηγορηματικά ότι υπάρχει κυβερνητική ή άλλη πρόταση για επέκταση των μέτρων αυτών και στον ιδιωτικό τομέα: «Το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν τίθεται από την κυβέρνηση, ούτε από τους επιτηρητές, ούτε από τον αρμόδιο επίτροπο θέμα επέκτασης. Θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο και γίνεται μία συζήτηση χωρίς λόγο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία»

    Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις ο υπουργός Εργασίας είπε ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία το ποσοστό των ελαστικώς απασχολουμένων είναι 5,8% επισήμως, ποσοστό που αυξάνεται όμως στο χώρο της μαύρης εργασίας.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε