Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

SOS! Τα μνημόνια σκοτώνουν τους Έλληνες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η κρίση και τα μνημόνια σκοτώνουν τους Έλληνες. Ακούγεται μελοδραματικό, αλλά δυστυχώς είναι απολύτως αληθινό και με τη βούλα της Τράπεζας της Ελλάδος πλέον, αφού έπληξαν σκληρά την σωματική και την ψυχική υγεία των Ελλήνων.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί το ειδικό κεφάλαιο που υπάρχει στη Νομισματική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο “Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, οικονομική κρίση και επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού¨.

Παρότι επισημαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να καταγραφεί η ακριβής επίδραση, οι τάσεις δείχνουν επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων στα μνημονιακά χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα από τα στοιχεία που παρατίθενται προκύπτει ότι:

-Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν.

-Η παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε σε ποσοστό κοντά στο 50%, λόγω κυρίως της αύξησης των θανάτων βρεφών κάτω τους ενός έτους και της μείωσης των γεννήσεων.

-Μεγάλη είναι η αύξηση του πληθυσμού με ψυχικά νοσήματα και ειδικά μείζονα κατάθλιψη.

-Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα αυξήθηκαν κατά 24% περίπου.

Στο ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης αποκαλύπτεται λοιπόν πως οι μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες δεν συνοδεύτηκαν από αλλαγές και βελτίωση του συστήματος υγείας ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες για τους πλέον αδύναμους πολίτες,.

Στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ακόμα:

-Στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται σημαντική αύξηση (κατά 24,2%) στον πληθυσμό ηλικίας 15 ετών και άνω που δηλώνει ότι πάσχει από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή χρόνια πάθηση..

-Επίσης, την περίοδο της κρίσης αυξήθηκε το ποσοστό του πληθυσμού (15+) που περιόρισε τις δραστηριότητές του λόγω προβλημάτων υγείας το 2014.

-Αξιοσημείωτο είναι το εύρηµα ότι η σωµατική υγεία των παιδιών έχει επηρεαστεί αρνητικά από την οικονοµική κρίση. Όπως αναφέρεται το ποσοστό των γεννήσεων παιδιών χαμηλού βάρους (κάτω από 2,5 κιλά) στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 19% την περίοδο 2008-2010, γεγονός που συνδέεται µε µακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

-Επίσης, σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, έχει ανακοπεί η µακροχρόνια τάση µείωσης της παιδικής θνησιµότητας (θάνατοι βρεφών έως ενός έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων). Συγκεκριµένα, η παιδική θνησιµότητα αυξήθηκε από 2,65 το 2008 σε 3,75 το 2014. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός στην αύξηση κατά περίπου 10% των θανάτων βρεφών κάτω του ενός έτους και αφετέρου στην υποχώρηση των γεννήσεων κατά 22,1% την προαναφερθείσα περίοδο. Τέλος, οι -Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσµού. Για παράδειγµα, δραµατική αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό του πληθυσµού µε συµπτώµατα µείζονος κατάθλιψης κατά την περίοδο της κρίσης. Το εύρηµα επιβεβαιώνεται από επιδηµιολογικές έρευνες, σύµφωνα µε τις οποίες καταγράφεται ραγδαία αύξηση της µείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3% το 2013.

-Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της έρευ- νας υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 το 4,7% του πληθυσµού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι είχε κατάθλιψη, έναντι 2,6% το 2009.

-Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες. Όπως επισηµαίνεται, ο κίνδυνος αυτο κτονικής συµπεριφοράς αυξάνεται όταν υφίστανται οι λεγόµενοι πρωτογενείς παράγοντες κινδύνου (ψυχιατρικές-ιατρικές καταστάσεις), ενώ οι δευτερογενείς (οικονοµική κατάσταση) και τριτογενείς (ηλικία, φύλο) παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας, µόνο όµως εφόσον προϋπάρχουν πρωτογενείς παράγοντες κινδύνου.

Η δραματική κατάσταση της υγείας αποκαλύπτεται και από άλλα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

Από την έρευνα υγείας για το 2014 της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι χρειάστηκε και δεν είχε την οικονοµική δυνατότητα να λάβει: α) ιατρική φροντίδα ή θεραπεία το 13,9% του πληθυσµού ηλικίας 15 χρονών και άνω, β) οδοντιατρική φροντίδα ή θεραπεία το 15,4% του πληθυσµού 15 και άνω, γ) υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας το 4,3% του πληθυσµού 15 και άνω και δ) να πάρει τα φάρµακα που του είχε συστήσει ο γιατρός το 11,2% του πληθυσµού 15 και άνω.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί µείωση στις εισαγωγές σε ιδιωτικά νοσοκοµεία και αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών στα δηµόσια νοσοκοµεία, εξαιτίας της αδυναµίας κάλυψης των ιδιωτικών δαπανών και λόγω ελλιπούς οργάνωσης της πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας (οι εισαγωγές σε δηµόσια νοσοκοµεία διαµορφώθηκαν σε 2,5 εκατ. το 2014 από 1,6 εκατ. το 2009). –

Ως συνέπεια, παρατηρήθηκε αύξηση των καθυστερήσεων στην παροχή δηµόσιων υπηρεσιών υγείας, η οποία ενισχύθηκε από την έλλειψη κατάλληλων ιατρικών ειδικοτήτων. Όπως προκύ- πτει από την έρευνα υγείας της ΕΛΣΤΑΤ (2015) για το 2014, χρειάστηκε να λάβει ιατρονοση- λευτική φροντίδα και καθυστέρησε να τη λάβει ή δεν την έλαβε καθόλου α) το 13,1% του πλη- θυσµού (15 χρονών και άνω) λόγω µεγάλης λίστας αναµονής, β) το 6,1% του πληθυσµού λόγω µεγάλης από- στασης ή προβληµάτων στη µεταφορά και γ) το 9,4% του πληθυσµού λόγω έλλειψης ειδικοτήτων ιατρών και επαγγελµατιών υγείας.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε