Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

S&P : πιθανή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας

S&P : πιθανή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα…

υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας έκρουσε η Standard & Poor΄s.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο διεθνής οίκος διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση “BBB+” και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “A-2” για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε “negative watch”, προειδοποιώντας για περαιτέρω υποβάθμιση στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

 

“Θεωρούμε πιθανή μια νέα υποβάθμιση μέσα στον επόμενο μήνα, μίας ή δύο βαθμίδων”, δήλωσε ο Marko Mrsnik, αναλυτής της S&P.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στις 16 Δεκεμβρίου.

 

Οι αναλυτές της S&P εκτιμούν πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 είναι “λογικά” σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού βάρους.

 

Ωστόσο ο Marko Mrsnik προειδοποιεί ότι περαιτέρω πιέσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο θα έχουν αρνητική επίδραση στα δημόσια οικονομικά. “Πιστεύουμε πως πιθανότατα αυτό θα δημιουργήσει έντονες πιέσεις στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης της κυβέρνησης”, συμπλήρωσε.

Επιπλέον η Moody’s επεσήμανε σήμερα πως η όποια αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από το αν η χώρα εφαρμόσει ομαλά τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

 

«Πρέπει να δούμε τα στοιχεία και το αν η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κάνει αυτά που υποσχέθηκε ότι θα κάνει», δήλωσε o Pierre Cailleteau, επικεφαλής αξιολογήσεων κυβερνητικού χρέους της Moody’s, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε