Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Σα να μπαίνει λίγο φως στο τούνελ

Ανοδικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο με 1,11% και αφού την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη 6,27% ενώ και τα spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει υποχωρήσει αισθητά διαπραγματευόμενο στις 818,8 μονάδες βάσης.
 

Τι έχει όμως αλλάξει ουσιαστικά και αποτελεί την αιτία του μίνι ράλλυ στο Χρηματιστήριο και στην σχετική μεν αλλά αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού;
 
Άλλαξαν πολλά αλλά κυρίως άλλαξε ένα όνομα, μία διατύπωση.Εκεί που όλοι έγραφαν, πρότειναν, απειλούσαν και προεξοφλούσαν για ελληνική χρεοκοπία με άγριο ”κούρεμα” ομολόγων και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και στάση πληρωμών, τώρα αντί για χρεοκοπία ακούμε για ”βελούδινη” αναδιάρθρωση με επαναγορά ομολόγων μέσω του Ευρωπαικού Ταμείου Σταθερότητας.
 
Φτάσαμε ως εδώ με τις οδυνηρές, σε επίπεδο αιμοραγίας, θυσίες των πολιτών αλλά κυρίως γιατί η Ευρώπη συνειδητοποίησε δύο πράγματα.
Πρώτον ότι το ελληνικό χρέος είναι τόσο υψηλό που δεν ”κονταίνει” μόνο με λιτότητα, ακόμα και αν η τελευταία αποκτήσει ”αιώνια” διάρκεια για τη χώρα μας και δεύτερον πως εαν χρεοκοπήσουμε εμείς θα ακολουθήσει ντόμινο στην ευρωζώνη.
 
Συνεπώς έπρεπε να βρεθεί λύση που να ”απελευθερώνει” την Ελλάδα και για αυτό παρατηρείται αυτή η κινητικότητα σε Ευρώπη και ΔΝΤ σχετικά με το χρεός μας και οι αγορές το προεξοφλούν θετικά είτε με την ονομασία της επαναγοράς ομολόγων είτε με το ευρωομόλογο …
Βέβαια πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης και πως το χρηματιστήριο είχε πιάσει ”πάτο” κατά τους χρηματιστές και τα ομόλογα διαπραγματεύονταν σε δυσανάλογα υψηλά για την αξία τους επίπεδα.
 
Βέβαια ο ”μπαμπούλας” πρέπει πάντα να παραμονεύει γιατί δεν είμαστε και οι πλεόν φερέγγυοι στην Ευρώπη.
 
Σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισε καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην χαλαρώσουν τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων, λόγω της παρατηρούμενης οικονομικής ανάκαμψης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.
 
Ο μεγαλύτερος φόβος τώρα του κ. Τρισε είναι ότι “επειδή καταφέραμε να αποφύγουμε την ύφεση και απολαμβάνουμε σήμερα μια οικονομική ανάκαμψη, θα επιβραδύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να είναι αναγκαίες και επείγουσες. Αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος, ενώ επανέλαβε την υποστήριξή του για τις πολιτικές οικονομικής λιτότητας, σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο της συνέντευξης που δημοσιοποιήθηκε απόψε από την ΕΚΤ.
 
Στο πολυθρύλητο σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, εκτιμάται πως πιο καλές πιθανότητες συγκεντρώνει η υιοθέτηση φόρμουλας αγοράς ελληνικού κρατικού χρέους με δάνειο από το Ταμείο Σταθερότητας στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, για το οποίο καλείται να λάβει αποφάσεις η Ε.Ε. τον ερχόμενο Μάρτιο.
 
Εμπνευστής του σχεδίου, το οποίο σύμφωνα με το περιοδικό συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών κατά την τελευταία συνεδρίασή τους και έτυχε καλής ανταπόκρισης, φέρεται ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και το σημαντικότερο δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές, αφού κανείς δεν θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του.
 
Στ ίδιο περιοδικό ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ εμφανίζεται έτοιμος όχι απλά να ανοίξει αλλά να αυγατίσει το ”πουγκί” του Ευρωπαικού Ταμείου Σταθερότητας για τις υπερχρεωμένες χώρες ενώ ”τρίζει” τα δόντια θυμωμένος στους ”λαικιστές” που αντιστέκονται, όπως τους αποκαλεί, του FDP , τους συνεταίρους δηλαδή της κυβέρνησης της Α.Μέρκελ.
 
Βέβαια ο Γιούνγκερ που θα ήθελε να ατενίζει τον κόσμο από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, τα χώνει και στο δίδυμο Μέρκελ ,Σαρκοζί που δεν τον υποστηρίζουν να ”εξαργυρώσει” με αυτόν τον θώκο τις σωτήριες για την Ευρώπη παρεμβάσεις του.
 
Από την ομοβροντία των δηλώσεων δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και ο Όλι Ρεν  που σε αυστηρούς τόνους ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συμφωνήσουν άμεσα σε κοινά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Οεπίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις δήλωσε στη Die Welt : ” Πρέπει να συμφωνήσουμε για κοινά μέτρα το συντομότερο δυνατό – όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο”.
 

Για το ταμείο διάσωσης της ΕΕ, ο Ρεν τέθηκε υπέρ της αύξησης των κεφαλαίων του και της διεύρυνσης του ρόλου του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε