Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σαφάρι ελέγχων στις τουριστικές περιοχές

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αυστηρούς αγορανομικούς ελέγχους κατά την τουριστική περίοδο ξεκινούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών.

Ήδη ο γγ Εμπορίου, μετά από εντολή της υπουργού Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, απέστειλε επιστολή προς τα αρμόδια τμήματα των Νομαρχιών και των Δήμων, καθώς επίσης και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Αστυνομία και το Λιμενικό, ζητώντας αυστηροποίηση των ελέγχων και δίνοντας οδηγίες για τη διενέργειά τους.

Δεδομένου ότι η ελληνική αγορά και κυρίως οι τουριστικές, νησιωτικές, αρχαιολογικές και παραθαλάσσιες περιοχής, θα είναι τους επόμενους μήνες πόλος έλξης για τους τουρίστες, ο γγ Εμπορίου, Στ. Κομνηνός, ζητά «η λειτουργία των αγορών αυτών να είναι ομαλή και σύμφωνη τόσο με τον Αγορανομικό Κώδικα και τις Αγορανομικές Διατάξεις, όσο και με τη νομοθεσία που διέπει τον ανταγωνισμό και ειδικότερα το Υπαίθριο Εμπόριο και τις Λαϊκές Αγορές».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι:

– Η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές αυτές, κατά τη θερινή περίοδο, πρέπει να είναι έντονη, με κύριο στόχο να αποτραπούν φαινόμενα εκμετάλλευσης του καταναλωτικού κοινού.

– Θα πρέπει να ελέγχονται οι επιχειρήσεις κ.λπ. πωλητές, ως προς την αναγραφή των τιμών στις πινακίδες, την μη κανονική είσπραξη αξίας αγαθών, την μη ζύγιση τροφίμων, τις ελλειποβαρείς πωλήσεις αλλά και κάθε άλλη παράβαση των Αγορανομικών Διατάξεων. Στα εστιατόρια, στα μπαρ, στις καφετέρις κτλ θα πρέπει να υπάρχει αναγραφή ενδείξεων στους τιμοκαταλόγους, τήρηση τιμοκαταλόγων κ.α.

– Όταν οι ελεγκτες διαπιστώνουν παραβάσεις είτε ποινικά κολάσιμες, είτε ποινικά και διοικητικά, είτε μόνο διοικητικά, όσον αφορά το υπαίθριο εμπόριο (πλανόδιο και στάσιμο) και λαϊκές αγορές, θα πρέπει να κινούνται κατά των παραβατών.

– Έμφαση επίσης, κατά τους ελέγχους θα πρέπει να δίνεται και προς την κατεύθυνση απόπειρας παραπλάνησης των καταναλωτών για οποιονδήποτε λόγο από τις επιχειρήσεις κ.λπ., λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τέτοιες πρακτικές τιμωρούνται ποινικά, αλλά και με διοικητικό πρόστιμο.

– Πέραν των αγορανομικών ελέγχων πρέπει να ελέγχεται η αγορά και για τυχόν παραβιάσεις του νόμου «Περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», ο οποίος επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις, οι οποίες επιχειρούν την διαστρέβλωση του ανταγωνισμού, με μη σύννομες πρακτικές (δεσπόζουσα θέση, εναρμονισμένες πρακτικές, ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις κ.λ.π.). Οι παραβάσεις πρέπει να τίθενται υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα περαιτέρω.

– Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική απόφαση έχουν καθοριστεί ανώτατες τιμές διάθεσης ορισμένων ειδών που πωλούνται από κυλικεία χώρων ελεγχόμενης πρόσβασης.

– Οι ελεγκτές καλούνται, εφόσον διαπιστώσουν παραβάσεις μη έκδοσης στοιχείων ή χρήσης πλαστών, παραποιημένων ή ανακριβών στοιχείων ή στοιχεία με εμφανείς υποτιμολογήσεις ή ανευρίσκονται αποθέματα, που δεν καλύπτονται από φορολογικά στοιχεία, να ενημερώνουν τις κατά τόπους ΔΟΥ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε