Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σαρώνονται επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ – Ποιοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές

Σαρώνονται επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ – Ποιοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές

– Συνάντηση Σαμαρά – Στουρνάρα στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου για τις περικοπές

– “Λείπουν” 6 δισ. από τις περικοπές – Τα 3 δισ. θα βρεθούν από τα επιδόματα
– Έρχεται το ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το Δημόσιο
– Ποιες συντάξεις κόβονται με … μαχαίρι

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με υπουργούς για τις περικοπές ο κ. Στουρνάρας θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό ώστε να οριστικοποιηθούν οι περικοπές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας και οι επιτελείς του υπουργείου θα έχουν συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για την κοστολόγηση των μέτρων, ενώ αύριο και στη συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση θα δοθούν και οι τελικές κατευθύνσεις. Οι περικοπές ουσιαστικά έχουν δρομολογηθεί (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).

Το οικονομικό επιτελείο σε πλήρη συμφωνία με το Μαξίμου δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του καθώς οι υπουργοί κράτησαν μικρό καλάθι δείχνοντας ότι δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που θα σημάνουν τα νέα μέτρα.

Έτσι το μήνυμα ήταν σαφές. Πρέπει να επανέλθουν με νέα μέτρα και νέο σχέδιο για περικοπές.

Ουσιαστικά υπάρχει μια μαύρη τρύπα πάνω από 6 δισ. (στο σύνολο των 11,5 δισ. που απαιτούνται) τα οποία αναζητούνται από τις δαπάνες των υπουργείων. Αν οι ίδιοι οι υπουργοί δεν καταθέσουν προτάσεις, τότε θα αναλάβει το Μαξίμου.

Ήδη το… προσχέδιο δείχνει προς τέσσερις κατευθύνσεις. (Διαβάστε εδώ τα μέτρα που προτείνονται)

Ουσιαστικά πέρα από τις δαπάνες τη… νύφη θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι όλων των επιπέδων.

Οι περικοπές θα έρθουν από τα επιδόματα, και μάλιστα σε ποσά που αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια, αλλά και από τις γενναίες περικοπές σε υψηλές συντάξεις, όπου μπαίνει πλαφόν περίπου στα 2.400 ευρώ.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μαχαίρι στις διπλές συντάξεις που λαμβάνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, αλλά και σε περικοπές ύψους 10% ως 20% στα προβληματικά ταμεία.

Μέσω ενιαίου μισθολογίου σε όλον τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και γενναίων περικοπών στους μισθούς των ΔΕΚΟ το επιτελείο ελπίζει σε μεγάλη μείωση των δαπανών.

Ποιοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι σε επίπεδο συντάξεων οι υπάλληλοι των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και όσοι καλύπτονται απ’ τα ταμεία επιστημόνων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διπλές συντάξεις, δηλαδή χήρες γυναίκες που παίρνουν εκτός απ’ τη δική τους και τη σύνταξη του άνδρα τους, ή όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα δουν μεγάλες μειώσεις. Σήμερα το πλαφόν για τις δύο συντάξεις, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται τα επικουρικά ταμεία, είναι στα 3.360 ευρώ. Αυτό το ποσό αναμένεται να μειωθεί δραματικά.

Μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση και για όσους είχαν πολλά χρόνια υπηρεσίας με υψηλή αμοιβή και κατάφεραν να έχουν μεγάλη σύνταξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πλαφόν αυτή τη στιγμή είναι στα 2.740 ευρώ. Από τη στιγμή που το αντίστοιχο πλαφόν του ΙΚΑ είναι στα 2.350 μάλλον μιλάμε για δραματικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης:
Έξαλλοι στο οικονομικό επιτελείο για τους “αδιάβαστους” υπουργούς – Υπουργός έπρεπε να κάνει περικοπές 2,1 δισ και έκανε πρόταση μόλις για 100 εκατ

“Τα πάντα είναι στο τραπέζι” λέει το υπ.Οικονομικών – Περικοπές 11,5 δισ. ευρώ – Κλειδώνουν τα μέτρα την Τετάρτη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε