Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σαρωτικές οι αλλαγές για δικηγόρους και μηχανικούς

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ήρθε η ώρα του… Μνημονίου και για τις δύο απ’ τις μεγαλύτερες επαγγελματικές ομάδες της χώρας που βάσει όσων συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα

θα δουν κατοχυρωμένα δικαιώματά τους από της περίοδο του… Βενιζέλου να ανατρέπονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Για τους δικηγόρους παίρνουν τέλος οι γεωγραφικοί περιορισμοί και έτσι μπορούν να δικηγορούν οπουδήποτε στην επικράτεια, ενώ ανοίγει ο δρόμος για τις εταιρείες. Οι ελάχιστες αμοιβές αλλάζουν και γίνονται … “νόμιμες αμοιβές” και “ποσό αναφοράς”.
Για τους μηχανικούς παίρνει τέλος η κατώτατη αμοιβή και έρχεται η “τιμή αναφοράς”.

Δικηγόροι:
Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί,διευρύνονται και τα όρια δράσης των δικηγορικών εταιρειών.
Υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να διαφημιστούν.
Η ελάχιστη αμοιβή αντικαθίσταται από “νόμιμη αμοιβή” που θα μικραίνει όσο μεγαλώνει η αποτίμηση του κόστους της δίκης.
Απελευθερώνεται η αμοιβή για ελέγχους τίλων σε αγοραπωλησίες σύνταξη ιδιωτικών ή σχεδίων δημοσίων εγγράφων για δικαιοπραξίες, ενώ καταργούνται και οι προκαθορισμένες αμοιβές για εξώδικες εργασίες και πράξεις.
Αυξάνονται τα πρόστιμα όσων δεν καταβάλλουν γραμμάτια προείσπραξης, που θα απειλούνται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 20.000 ευρώ και με προσωρινή παύση 15 ημερών έως 6 μηνών.
Φόροι:
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι δικηγόροι πρέπει να εκδίδουν απόδειξη με την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών τους και όχι με την πληρωμή των αμοιβών τους.
Όλα τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 1.500 ευρώ θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.
Όταν εκδίδονται τα γραμμάτια προείσπραξης από τους δικηγορικούς συλλόγους, δεν απαιτείται η εξόφληση των ποσών μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή.
Στις περιπτώσεις που η αμοιβή του δικηγόρου υπερβαίνει την ελάχιστη και το υπερβάλλον ποσό είναι 3.000 ευρώ και άνω, η εξόφληση του επιπλέον ποσού από τον λήπτη της απόδειξης γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή.

Μηχανικοί:
Η κατώτατη αμοιβή καταργείται για όλα τα ιδιωτικά και δημόσια έργα και θεσμοθετείται η ελεύθερη διαπραγμάτευση του πολίτη με τον μηχανικό.
Θεσπίζεται “τιμή αναφοράς” βάσει της οποίας θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις και οι εισφορές υπέρ Ταμείων, Επιμελητηρίων, φορέων.
Η αμοιβή θα πρέπει να κατατίθεται σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε