Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα

, Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει στην κυριολεξία ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας με σκοπό την αποφυγή επεισοδίων.

Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, ενώ νωρίτερα έξω από το Πολυτεχνείο ομάδα θερμόαιμων νεαρών έκαναν τον γνωστό κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς στα γύρω στενά του Ιδρύματος και των Εξαρχείων. Πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα στην συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. 

Λίγο αργότερα βγήκαν από την κεντρική είσοδο του Πανεπιστημιακού ιδρύματος και μέσω της Γ΄ Σεπτεμβρίου έκαναν πορεία έως την Ομόνοια, όπου και διαλύθηκαν. 

Στην Αθήνα, από το πρωί έγιναν διάφορες προσυγκεντρώσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής και συγκεκριμένα στην Αγ. Παρασκευή, στην αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, στο Αιγάλεω, στον Αλιμο, στο Φάρο Ψυχικού, στο Γαλάτσι, στο συγκρότημα Γκράβας, στη Νέα Σμύρνη και αλλού.

Στο αστυνομικό τμήμα Ανω Πατησίων, στην οδό Αγ. Λαύρας, οι μαθητές πέταξαν νεράντζια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι τους διέλυσαν, ενώ συνελήφθησαν και δύο άτομα, ένας 15χρονος και ένας 18χρονος, ελληνικής και αλβανικής υπηκοότητας αντίστοιχα. Οι προσυγκεντρώσεις έληξαν και οι μαθητές κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Ένταση επικράτησε και στην οδό Ρήγα Φεραίου, δίπλα στα Προπύλαια, λόγω συγκρούσεων νεαρών διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι νεαροί πέταξαν πέτρες, νεράντζια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αρχικά δεν αντέδρασαν, στη συνέχεια όμως και επειδή οι επιθέσεις έγιναν πιο έντονες, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και έκαναν εφόδους εναντίον των επιτιθέμενων, κάνοντας και προσαγωγές. Υπολογίζεται ότι περίπου 5000 ήταν οι διαδηλωτές στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Μερική άρση ασύλου ; 

Την στιγμή που η μαθητική πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ επιστολή των πρυτανικών αρχών που ανέφερε: “Κύριε αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχατε με τον Αντιπρύτανη κ. Ιωάννη Καρακώστα παρουσία και των άλλων αντιπρυτάνεων κ.κ. Γεωργίου Κρεατσά και Δημοσθένη Ασημακόπουλου περί ώρα 1η μεσημβρινή να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη περιμετρικώς του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημειώνουμε ότι οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι”. 

Αντίθετα, την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέλαβε το απόγευμα ομάδα φοιτητών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές που έκαναν νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις.

 

ΩΡΑ 15.30 ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΤ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Τραυματισμοί και υλικές ζημιές

 Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο άτομα, μία γυναίκα στην οδό Πανεπιστημίου 23, όπου εργαζόταν σε κατάστημα από πέτρα που δέχθηκε στο κεφάλι και στην πλατεία Κλαυθμώνος ένας άνδρας επίσης από πέτρα ελαφρά στον αστράγαλο.
Ακόμα προκλήθηκαν μικρές ζημιές κυρίως σε τζάμια σε έξι τράπεζες, σε δύο καταστήματα στην οδό Πανεπιστημίου 6 και Οθωνος 10, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους , σε μια στάση λεωφορείων και σε τέσσερις φωτεινούς σηματοδότες στην οδό Πανεπιστημίου.

Την ίδια ώρα, το απόγευμα της Δευτέρας βγήκε από την Εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείο ο Πρύτανης, κ. Κίττας. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΩΡΑ 15.10 ΝΕΑΡΟΙ ΣΠΑΝΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΟΘΩΝΟΣ

ΩΡΑ 15.01 ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Εκατοντάδες προσαγωγές στο τριήμερο των εκδηλώσεων

Από το Σάββατο μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 836 προσαγωγές εκ των οποίων οι 172 είναι συλλήψεις. Τη Δευτέρα, η αστυνομία προχώρησε σε 43 προσαγωγές και 21 συλλήψεις, από τις οποίες 15 είναι Έλληνες και 6 αλλοδαποί. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 21 συλλήψεις οι 11 συλληφθέντες είναι ανήλικοι.

Κι άλλες προσαγωγές νωρίτερα στην Ακαδημίας. Επίθεση και σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Και ενώ η ένταση στους δρόμους αποκλιμακώνεται, στο πολιτικό πεδίο συνεχίζονται οι κόντρες ανάμεσα στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον ΣΥΡΙΖΑ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε