Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Σε δίκη τέσσερις κατηγορούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”

Σε δίκη τέσσερις κατηγορούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας παραπέμπονται τέσσερις κατηγορούμενοι προκειμένου να λογοδοτήσουν για ημιτελείς ή απραγματοποίητες “δράσεις” της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη την περίοδο 2005-2006 για τις οποίες είχε λάβει κονδύλια ύψους 5,6 εκ. ευρώ, υιοθετώντας τη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου.

Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραπεμφθούν στο εδώλιο ο πρώην συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής, κατά περίσταση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης. Αντίθετα, το δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε τον πέμπτο κατηγορούμενο στην υπόθεση, Ευάγγελο Μαρή.

Η υπόθεση αφορά σε ποσό 5, 6 εκ. ευρώ το οποίο δόθηκε στην επίμαχη ΜΚΟ για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο ΙΡΑΚ και συγκεκριμένα κατεψυγμένα κοτόπουλα με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους και υποσιτιζόμενους πληθυσμούς. Η ποσότητα ορίστηκε στα 2.650.000 κιλά κατεψυγμένα πουλερικά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες (από 27-9-2006 έως 26-3-2007) και η χρηματοδότηση που θα ελάμβανε συμφωνήθηκε στο ποσό των 7 εκ. ευρώ, από το οποίο η ΜΚΟ έλαβε ως προκαταβολή 5,6 εκ. Ευρώ.

Τελικώς αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα των πουλερικών κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση».

Το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η ΥΔΑΣ μετά από αυτήν την εξέλιξη κατήγγειλε τη σύμβαση τον Ιούνιο του 2007 και ζήτησε από τη ΜΚΟ να επιστρέψει εντός 30 ημερών και εντόκως ολόκληρο το ποσό των 5, 6 εκ ευρώ. Ωστόσο, επεστρέφησαν μόνο τα 500.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα χρήματα έκανα “φτερά”!
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε