Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σε δωρεάν έλεγχο του θυρεοειδούς συμμετείχαν 70 άτομα, ύστερα από πρόσκληση του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στη δωρεάν εξέταση για τον θυρεοειδή αδένα υπεβλήθησαν εβδομήντα άτομα, τα οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ), του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και του καθηγητή Ενδοκρινολογίας, υπεύθυνου του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, Λεωνίδα Ντούντα, καθώς και των συνεργατών του, με ευκαιρία την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα του Θυρεοειδούς Αδένα.

Μάλιστα, για το 45% εξ αυτών, από τον κλινικό έλεγχο και τους υπέρηχους που υποβλήθηκαν, κρίθηκε ότι απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση με αιματολογικές και άλλες εξετάσεις και στο εξής θα παρακολουθούνται από το Τμήμα του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου και τον καθηγητή Λεωνίδα Ντούντα.

«Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού τείνουν να εξελιχτούν μια από τις ύπουλες επιδημίες των επόμενων χρόνων. Και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αν δεν υπάρχει παρακολούθηση από τον ιατρό-ενδοκρινολόγο. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη νεαρή μητέρα και στο έμβρυο», εξήγησε ο κ. Ντούντας.

Στις εποχές της μόλυνσης του περιβάλλοντος, του στρες, της μη σωστής διατροφής, του καπνίσματος, η προσβολή του ατόμου από πάθηση του θυρεοειδούς αδένα σημειώνει ποσοστό 27% και μάλιστα σε ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι νοσούν και υφίστανται τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις του.

Επιπλέον, η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να επηρεάσει τους διαβητικούς, τους καρδιοπαθείς, ενώ η μη έγκαιρη διάγνωση των όζων σε ποσοστά 5%-10% μπορεί να «απειλήσει» με καρκίνο ακόμα και πεντάχρονα παιδιά.
Η συγκεκριμένη δράση προέκυψε ύστερα από ενημέρωση με εγκύκλιο που απέστειλε προς όλους τους ναούς ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βολιώτης, από την ιστοσελίδα αλλά και το facebook του ΚΕΣΟ, καθώς και από τα μηνύματα και τα ρεπορτάζ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε