Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σε επιχειρησιακή σύμβαση προχωρά το Γηροκομείο Αθηνών

– Το κοινωφελές ίδρυμα ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δέχονται μείωση μισθών και 4ήμερη εργασία
–  Νέα επιχειρησιακή σύμβαση υπέγραψε η ΝΕΟΓΑΛ. Προβλέπονται μηδενικές αυξήσεις.
– “Καμπανάκι” για τους εργαζόμενους της Αχαϊας. Κατατέθηκαν οι δύο πρώτες αιτήσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις

Οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο Αθηνών μέχρι και τα Χριστούγεννα παρέμεναν απλήρωτοι επί πέντε μήνες. Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του Γηροκομείου κάλεσε τους εκπροσώπους τους να συζητήσουν για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Αυτό που θέλει να υλοποιήσει η διοίκηση του γηροκομείου είναι όχι μόνο να μειώσει τους μισθούς με βάση το νόμο Κατσέλη αλλά να επιβάλλει την εκ περιτροπής 4ημερη απασχόληση και να μπορεί να προχωρήσει σε διαθεσιμότητα προσωπικού για περίοδο ως και 9 μήνες.

Είναι η δεύτερη περίπτωση επιχείρησης που προχωρά σε επιχειρησιακή σύμβαση μετά την γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ.(Ωστόσο τελικά η τελευταία δεν εγκρίθηκε).

Εντύπωση προκαλεί σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για κοινωφελές ίδρυμα το οποίο μάλιστα έχει στην κατοχή του εκατοντάδες ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit αν τελικά οι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην συζήτηση υπάρχει πιθανότητα η διοίκηση να προσφύγει στον ΟΜΕΔ για την επικύρωση όσων ζητά από τους εργαζόμενους.

Άνοιξε τον δρόμο των επιχειρησιακών η ΝΕΟΓΑΛ

Νέα ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία αυτή τη φορά δεν προβλέπει μειώσεις μισθών, υπεγράφη στις 21 Ιανουαρίου στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ της Δράμας.

Η σύμβαση, διετούς διάρκειας, προβλέπει τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στη γαλακτοβιομηχανία και περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστούν ελαστικές μορφές εργασίας.

Επιχειρησιακή σύμβαση και σε βιομηχανία

Η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει έδρα στην Αττική και κατασκευάζει ηλεκτρικούς πίνακες. Αυτά που ζητά η διοίκηση από τους εργαζόμενους είναι πρωτοφανή μιας και έχει φθάσει στο  σημείο να διεκδικεί να μην πληρώνει το δώρο Χριστουγέννων τον μηνα Δεκέμβριο και το επίδομα αδείας. Μάλιστα η συγκεκριμένη σύμβαση θέλουν από την διοίκηση να ισχύσει αναδρομικά και για το 2010. Ας σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη εταιρία οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες.

Θεσσαλονίκη προωθούνται οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης Π. Καραμπουλίδη οι επιχειρήσεις της συμπρωτεύουσας έχουν προχωρήσει στην θέσπιση ελαστικού ωραρίου σε εκ περιτροπής εργασία και στην μείωση των μισθών κατά 10-20%. Όπως σημείωσε με νόημα στο Newsit η ανεργία ιδιαίτερα σε γυκαίκες νέους και πτυχιούχους έχει φθάσει το 33%. Στην Θεσσαλονίκη θέσεις εργασίας υπάρχουν ωστόσο οι μισές από αυτές αφορούν σε εργασία για μερική απασχόληση.  Το 2009 οι κενές θέσεις μερικής απασχόλησης δεν ξεπερνούσαν το 12% του συνόλου.

Πεποίθηση των εργαζομένων αλλά και τον εργοδοτικών φορέων είναι πως  οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν θα χρειάστει να  προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ρύθμιση καθώς οι εργοδότες θα επιβάλουν μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας κρατώντας τον “πέλεκυ της απόλυσης” στο χέρι.

Αχαϊα: ”Βροχή” αιτημάτων για επιχειρησιακές συμβάσεις  

Ήδη επίσημα δυο επιχειρήσεις της πόλης έχουν υποβάλλει στα σωματεία αιτήματα για επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες εξετάζονται. Η κ. Παναγοπουλου πρόεδρος εμπορουπαλλήλων Αχαϊας αναφέρθηκε στην προβληματική του όλου συστήματος ελέγχου των στοιχείων που προσκομίζουν οι εταιρείες στα σωματεία, προκειμένου να συμφωνήσουν η όχι αυτά, στις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε