Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε ισχύ ο νέος Φ.Π.Α.-Παραδείγματα με τις καινούργιες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
, (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

– Μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων φέρνουν οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ που θα ισχύσουν από σήμερα
– 2,5 με 3 λεπτά το λίτρο θα αυξηθεί η αμόλυβδη.
– Δείτε όλες τις αυξήσεις με παραδείγματα.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης περιμένουν ο πληθωρισμός να εκτιναχθεί πάνω από το 6% καθώς θεωρείται αδύνατο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν την αύξηση.
Η δεύτερη αύξηση στον ΦΠΑ μέσα στις τελευταίες 80 μέρες θα σημάνει και την αναδρομική αύξηση του φόρου μέσω των λογαριασμών για ρεύμα και τηλέφωνο (σταθερό και κινητό).
Πιο ακριβές θα γίνουν οι υπηρεσίες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, γιατρών και κλινικών, επιμελητών, καθώς μπαίνει ο ΦΠΑ για πρώτη φορά μπαίνει στις υπηρεσίες τους. Το ίδιο ισχύει και για καλλιτέχνες, συγγραφείς και επαγγελματίες διακίνησης εφημερίδων.
 
Είναι ενδεικτικό ότι με τον ΦΠΑ 23% στις αμοιβές των δικηγόρων η αμοιβή τους για την αγορά μιας κατοικίας 120.000 ευρώ πάει από τα 600 στα 738 ευρώ, ενώ η αμοιβή του συμβολαιογράφου για τα συμβόλαια ενός σπιτιού αξίας 150.000 ευρώ πάει από τα 1.500 ευρώ στα 1.845.
Για μια απλή σύνταξη αγωγής ένας δικηγόρος ζητούσε ως χθες αμοιβή 500 ευρώ, από σήμερα και μόνο με την επιβολή ΦΠΑ η τιμή πάει στα 615 ευρώ.

“Φωτιά” πήραν και τα καύσιμα αφού ο συντελεστής του ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται στο 23% κι έτσι η μέση τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αυξηθεί κατα 2,5- 3 λεπτά το λίτρο.

Το ρεπορτάζ του newsit σήμερα πρώτη ημέρα αύξησης του Φ.Π.Α. στα καύσιμα είναι αποκαλυπτικό αφού μόνο λόγω φόρου σε δύο βενζινάδικα, διαφορετικών εταιριών επί της λεωφόρου Βασ. Γεωργίου στο Χαλάνδι η τιμή που χθες ήταν 1,489 πήγε σήμερα στα 1,519 το λίτρο

Στα είδη super market σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ένωσης καταναλωτών οι τιμές ανάλογα με το Φ.Π.Α. θα διαμορφωθούν ως εξής:

ΕΙΔΟΣ                                             ΦΠΑ 9%             ΦΠΑ 10%            ΦΠΑ 11%

Βοδινό κρέας 1κιλο                     10,10                      10,19                  10,29
Μακαρονια 500γρ.                         0,70                       0,71                     0,72
Ελαιόλαδο      1λιτ.                         5,38                        5,43                    5,48
Κοτόπουλο 1κιλ.                            3,96                       4,00                     4,04
Υγρό για τζαμια 450ml                 1,08                        1,10                     1,12
Υγρό για πιάτα                               2,11                       2,15                     2,19
Χλωρίνη                                           2,68                       2,73                     2,78
Σαμπουάν 500ml                          3,50                       3,56                     3,63

Πιο αναλυτικά, οι νέοι συντελεστές που ισχύουν από σήμερα είναι οι εξής:

– Ο ΦΠΑ αυξάνεται από 21 % σε 23% για : Είδη ένδυσης – υπόδησης, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, νεόδμητες οικοδομές (πλην α’ κατοικίας), οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπά δίκυκλα, καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά είδη, χημικά είδη, χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, είδη ατομικής καθαριότητας, σχολικά είδη, κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης, επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων, υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, λογιστές-φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι, η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων για την προπόνηση ή τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλήματος (κολύμβηση, στίβος, τένις, μπόουλινγκ, καλαθοσφαίριση, κλπ.) ή αθλητικού γεγονότος (ποδοσφαιρικοί αγώνες, κολυμβητικοί αγώνες κλπ.), διόδια

– Από 10% σε 11% για :Τρόφιμα, φάρμακα, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια μεταφορικών μέσων λεωφορείων, εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, τσίρκα, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, έτοιμο φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ, σερβιριζόμενα είδη σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μηχανήματα και βοηθήματα για την εξυπηρέτηση αναπήρων, επισκευές παλαιών κατοικιών, τηλεθέρμανση.

– Από 5% σε 5,5%: Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

Σημειώνεται πως οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%.

Σε οποιοδήποτε στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης από την 01.07.2010  ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή. Το ίδιο ισχύει και για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται με ημερομηνία από την 01.07.2010 και εφ’ εξής και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2010.

“Οι ολιγωρίες του κράτους και το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία, οδηγούν τους εργαζόμενους σε δυναμικές αντιδράσεις, την αγορά σε απόγνωση και τελικά σε κοινωνικό αδιέξοδο” αναφέρει ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Προσθέτει ότι με την έλλειψη των αναγκαίων πόρων για την επιβίωση χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων, από την μια λόγω της μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτή και από την άλλη λόγω του περιορισμού χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο φαίνεται να οδηγούνται στο κλείσιμο.

Σε ότι αφορά στην δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ, από την πλευρά των εμπόρων αναφέρεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν ή ακόμη και να κατεβάσουν τις τιμές τους, την στιγμή που το κράτος επιβαρύνει όλο και περισσότερο, όχι μόνο με αυξημένους φόρους, αλλά και με σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

“Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αφήνει τον καταναλωτή να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις κάθε κερδοσκόπου που λυμαίνεται την αγορά” δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος.

“Τα ακραία νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά μέτρα, που εξαθλιώνουν με πρωτοφανή ταχύτητα και βιαιότητα τα ελληνικά νοικοκυριά και τα εισοδήματά τους, μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Εν μέσω του τεράστιου κύματος αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας που επικρατεί σήμερα στην ελληνική οικονομία η κυβέρνηση προχωρά στη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μέσα σε λίγους μήνες, εκτινάσσοντας την ακρίβεια και βάζοντας την οικονομική ταφόπλακα στα εισοδήματα των εργαζομένων” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Νέες αυξήσεις “φωτιά” σε ταξί και διόδια από 1η Ιουλίου
Αυξημένα τα διόδια της Αττικής Οδού από 1η Ιουλίου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε