Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Σε κίνδυνο έλληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS

Άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται πλέον από πηγές του Πενταγώνου η νέα αποστολή που θα αναλάβουν οι 141 Έλληνες

στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
Η προηγούμενη κυβέρνηση πιεζόμενη από το ΝΑΤΟ είχε δεχτεί την μεταστάθμευση της ελληνικής δύναμης από την Καμπούλ στη Χεράτ και στη Φαράχ, στο δυτικό Αφγανιστάν. Τότε ο Βαγγέλης Μειμαράκης είχε παρουσιάσει τις δύο περιοχές ως ασφαλείς.
Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι από τον περασμένο Μάιο κλιμάκιο αξιωματικών που είχαν επισκεφτεί Χεράτ και Φαράχ είχαν καταθέσει αναφορά στην οποία περιέγραφαν τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες μας και έκαναν εκτίμηση για απώλειες.

Ο οδικός άξονας Χεράτ-Φαράχ θεωρείται άκρως επικίνδυνος και οι τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών είναι καθημερινή πρακτική των Ταλιμπάν! Γι ´αυτό ακριβώς το λόγο το κλιμάκιο των αξιωματικών στην αναφορά τους θέτουν ως απαραίτητη προυπόθεση για τη μεταφορά των στρατιωτών αλλά και για την αποστολή τους σε Χεράτ-Φαράχ είναι ο εξοπλισμός τους με ειδικά θωρακισμένα οχήματα.

Ζητούν συνολικά 13 οχήματα τα οποία κοστίζουν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Η όλη αποστολή για ένα χρόνο υπολογίζεται σε 63 εκατομμύρια ευρώ ποσό που έχει προκαλέσει πανικό στην ηγεσία του Πενταγώνου. Λόγω της επικινδυνότητας αλλά και του υψηλού οικονομικού κόστους Βενιζέλος και Μπεγλίτης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση κάτι εξαιρετικά δύσκολο και απίθανο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε