Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Σε λίγες ώρες κρίνονται όλα για το νέο δάνειο – μαμούθ!

Σε λίγες ώρες κρίνονται όλα για το νέο δάνειο – μαμούθ!

– Το μεσημέρι της Δευτέρας το Eurogroup, στις 09.00 εκτακτη σύσκεψη με Τρισε, Γιούνκερ, Ρομπάι, Μπαρόζο
– Την Τρίτη αποφασίζουν στο Ecofin για τη στήριξη των τραπεζών που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής
– Πάνω από τα 110 δισ. η νέα βοήθεια λέει η γερμανική Handelsblatt

Σε λίγες ώρες ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα φανούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων για το νέο πακέτο βοήθειας προς στην Ελλάδα, με δημοσιεύματα να το εκτιμούν πάνω από 110 δισ. ευρώ.

Στις οκτώ το πρωί οι βασικοί “παίκτες” δηλαδή Ρομπέι, Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν και Μπαρόζο θα συναντηθούν σε έκτακτη σύσκεψη για να καθορίσουν τη στάση τους και να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Μάλιστα λόγω της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΕ βαν Ρομπέι, ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε από την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες.Κανονικά ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στη βελγική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Δευτέρας για το Eurogroup, όμως καθώς οι εξελίξεις τρέχουν άλλαξε πτήση και έφτασε εσπευσμένα.
 
Διαβάστε την είδηση

Τα πράγματα είναι δυσκολότερα παρά ποτέ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που για πρώτη φορά στην ιστορία της βλέπει να απειλείται η ίδια της η ύπαρξη και το κοινό νόμισμα.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: Μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της Ιταλίας, δυνατά χτυπήματα των οίκων αξιολογησης στην Πορτογαλία εκτόξευση των σπρεντ της Ιρλανδίας και αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας.

Το πρόβλημα για τη χώρα μας θεωρείται ότι δεν είναι μόνο το τί θα γίνει μετά το 2013 όταν τελειώνουν τα χρήματα της βοήθειας, αλλά και οι επόμενες δόσεις, καθώς το ΔΝΤ θέλει εγγυήσεις ότι η χρηματοδότηση των Ευρωπαίων θα συνεχιστεί ώστε η ελληνική οικονομία να θεωρείται βιώσιμη.

Η ΕΕ ακόμη μία φορά εμφανίζεται διχασμένη και ανήμπορη να προλάβει τις εξελίξεις. Κύριο θέμα της συζήτησης στο Eurogroup θα είναι το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, για το οποίο ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι – λόγω της συμμετοχής ιδιωτών που απαίτησε η Γερμανία – θα κατατάξουν την οικονομία της χώρας σε “επιλεκτική χρεοκοπία”. Οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν θα ξεκινήσει το θρίλερ με την έκτη δόση.

Το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών θα συζητηθεί διεξοδικά το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Η Γαλλία έχει προτείνει ένα σχέδιο ανταλλαγής ληξιπρόθεσμων ομολόγων, σε εθελοντική βάση, οι γαλλικές τράπεζες είναι αυτές με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικό χρέος και ακολουθούν οι γερμανικές. Κατά του σχεδίου αυτού έχει ταχθεί καθαρά ο Standard & Poor’s.

Στο τραπέζι θα βρεθεί ακόμη και το ζήτημα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής. Την Τρίτη θα συζητηθεί στο Ecofin (υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών – μελών) ποιές τράπεζες πρέπει να καταθέσουν πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης. Θα έχουν προθεσμία τριών μηνών αλλιώς θα πρέπει να στηριχθούν από εθνικούς πόρους.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις και εντος της Ελλάδας. Ποιές ειναι οι κρίσιμες ημερομηνίες του καλοκαιριού και ως το Φθινόπωρο, όταν – αν οι κυβερνητικοί στόχοι επιτευχθούν  – θα έρθει στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Ο λογαριασμός της 5ης δόσης και το θρίλερ με τις επόμενες

Έρχονται τελικά απολύσεις στο Δημόσιο χωρίς εφεδρεία

Τέσσερις μισθούς θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015

Τώρα υπόσχονται μειώσεις φόρων και ΦΠΑ

Τρείς εβδομάδες και δύο 24ωρα από χρεοκοπία των ΗΠΑ!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε