Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Σεισμός: Ίση με δυο πυρηνικές βόμβες η δύναμη της ενέργειας στη Λέσβο – Ισοπεδώθηκε η Βρίσα [pics]

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

– Δύο εβδομάδες σε συναγερμό θα είναι η περιοχή υπό τον φόβο νέου σεισμού – Πάνω από 100 μετασεισμοί
– Εκκενώθηκε η Βρίσα Λέσβου – Σε σκηνές 500 κάτοικοι, έκτακτα μέτρα στο νησί
– Θρήνος για τη 45χρονη γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια του σπιτιού της

Ο σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ απελευθέρωσε ενέργεια ίση με δυο πυρηνικές βόμβες και δυστυχώς το χρτύπημα έπληξε περισσότερο απ’ όλες τις περιοχές της Λέσβου το χωριό Βρίσα.

Δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πληγεί και δυστυχώς ήταν το σπίτι της 45χρονης γυναίκας που δεν άντεξε και κατέρρευσε καταπλακώνοντας την ίδια και τον σύζυγό της. Η γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή τη νύχτα, ο σύζυγός της είχε ήδη διασωθεί σοβαρά τραυματισμένος.
Οι κάτοικοι του χωριού δώθηκε εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους υπό τον φόβο των μετασεισμών. Δεν σημειώθηκαν περισσότερες ζημιές από το μετασεισμό των 4 Ρίχτερ λίγο πριν τις δέκα το βράδυ ωστόσο οι υπηρεσίες είναι σε συναγερμό.
Οι ειδικοί λένε ότι ο συναγερμός δεν θα λήξει πριν περάσουν ακόμη δύο εβδομάδες και προς το παρόν… εύχονται ο σεισμός των 6,1 βαθμών να ήταν ο κύριος και να μην υπάρξει δόνηση μεγαλύτερη αυτού του μεγέθους.


Σε κάθε περίπτωση όμως αναμένεται ένας σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας.

 Οι περισσότεροι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στις σκηνές που στήθηκαν στον Πολιχνίτο, όσοι βρήκαν το κουράγιο να επιστρέψουν το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας βρήκαν ένα τοπίο βομβαρδισμένο.
Το χωριό δεν έχει ρεύμα και νερό, ενώ δεν υπάρχει γειτονιά που να μην υπάρχει σπίτι με σοβαρές ζημιές.

Το βράδυ, στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.
“Έχω αναφορές για φθορές σε σπίτια και στο κτίριο του δημαρχείου. Ήταν πολύ δυνατός ο σεισμός και όλος ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους”, δήλωνε στο newsit.gr ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Τεράστιες, πάντως, ήταν οι ζημιές στο χωριό Βρίσα του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο, αφού κατέρρευσαν πολλά σπίτια του οικισμού. Στο χωριό αυτό, των περίπου 800 κατοίκων «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρισάς.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες. «Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί».

Παράλληλα, για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Βρίσα υπήρχουν τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με τους κατοίκους να λένε πως “το μισό χωριό έχει πέσει”.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σοβαρές ζημιές έχουμε στην περιοχή του Πλωμαρίου, αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Λόγω κατολισθήσεων, με δυσκολία διεξάγεται η συγκοινωνία στον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου, ενώ ο δρόμος προς την Μελίντα είναι κλειστός. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε