Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σεισμός στην Κω: Τρόμος, συντρίμμια, μετασεισμοί και οσμή θανάτου – Τα φονικά ρίχτερ “σημάδεψαν” τα πάντα

Σεισμός στην Κω: Τρόμος, συντρίμμια, μετασεισμοί και οσμή θανάτου – Τα φονικά ρίχτερ “σημάδεψαν” τα πάντα

– “Μαύρη” Παρασκευή ξημέρωσε για την Κω αλλά και για όλη την Ελλάδα
– Ο φονικός σεισμός των 6,6 ρίχτερ που ταρακούνησε τα Δωδεκάνησα κόστισε τη ζωή σε 2 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 100
– Οι δυο τουρίστες που βρήκαν τραγικό θάνατο διασκέδαζαν σε μπαρ του ελληνικού νησιού που κατέρρευσε το ταβάνι
– Σε κρίσιμη κατάσταση δυο από τους τραυματίες
– Ο ισχυρός σεισμός δημιούργησε μικρό τσουνάμι με αποτέλεσμα οι βάρκες να είναι στους δρόμους
– Το νησί μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί έχουν κάνει το φόβο να φωλιάσει στους πολίτες
– Το λιμάνι κόπηκε στα δυο και παραμένει κλειστό – Ταλαιπωρία και κοσμοσυρροή στο αεροδρόμιο
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Ιδιαιτέρως ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω μετά την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα (21.07.2017) τα ξημερώματα και προκάλεσε τον θάνατο δυο ανθρώπων, τον τραυματισμό πάνω από 100, ζημιές σε κτίρια αλλά και πανικό.

Η ζωή στο νησί αρχίζει να κινείται στους φυσιολογικούς ρυθμούς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις κάποιες εκ των οποίων γίνονται ακόμη αισθητές.

——> Σεισμός στην Κω: Τραγική εξέλιξη! “Έχασε” και το δεύτερο πόδι του ο 23χρονος

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί και που το έχουν κάνει μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις πιθανόν και από αύριο, για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας. Οι μηχανισμοί τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, για να συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ βεβαίως αρκετός κόσμος εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από αυτό που έζησε τις προηγούμενες ώρες, αφού ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

——> Σεισμός – Κως: Συγκλονιστική μαρτυρία: “Έβγαλα το πουκάμισο μου και σκέπασα τον νεκρό”

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει προκληθεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες.

——->Σεισμός – Κως: Απίστευτες εικόνες! Drone καταγράφει τις ζημιές από τον φονικό σεισμό

Σοκαρισμένοι παραμένουν οι πολίτες από τον θάνατο των δύο τουριστών και τον τραυματισμό άλλων πέντε, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν. Οι περίπου 200 μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στο νησί, τα συντρίμμια αλλά και η “οσμή θανάτου” δεν αφήνουν κανέναν να ξεχάσει το “μαύρο” αυτό ξημέρωμα.

Στο λιμάνι της Κεφάλου θα “δένουν” τα πλοία

Στο λιμάνι της Κεφάλου θα προσεγγίζουν από σήμερα (21 Ιουλίου) και μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το κεντρικό λιμάνι της Κω, από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Blue Star Paros, Blue Star 2 και Superfast XII.

———> Σεισμός στην Κω: Σοκάρει η σύζυγος τραυματία – Περιγράφει καρέ – καρέ τις στιγμές του τρόμου

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας των πλοίων του ομίλου Attica Group λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κω θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών μεταξύ των λιμανιών Κω και Κεφάλου.

Στην Αθήνα και την Κρήτη μεταφέρθηκαν  τραυματίες

Στην Αθήνα έφτασαν τραυματίες από τον φονικό σεισμό στην Κω. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο και φέρουν κατάγματα.

———-> Σεισμός στην Κω – Συγκλονιστικό βίντεο: Τα πρώτα λεπτά αφότου κατέρρευσε η οροφή στο μπαρ

Πρόκειται για τρία άτομα, έναν Έλληνα, έναν Αλβανό και μια Αγγλίδα. Σύμφωνα με τον διοκιητή του Θριασίου νοσοκομείο, η πιο ”βαριά” περίπτωση είναι αυτή του Αλβανού υπήκοου, ο οποίος έχει σπάσει την λεκάνη του.

Όπως δήλωσε ο σύζυγος της τουρίστριας, την ώρα του σεισμού έπεσε ένα κομμάτι από κτίριο που κατέρρεε στο πόδι της με αποτέλεσμα να υποστεί το κάταγμα.

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί επιχείρηση αερομεταφοράς στην Κρήτη, τεσσάρων ατόμων που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C 130 από το σεισμόπληκτο νησί στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», απ΄ όπου τους παρέλαβαν μονάδες του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία του Ηρακλείου.

————-> Αυτός είναι ο 39χρονος που πέθανε στον σεισμό της Κω

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους τραυματίες, ένας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, ένας ακρωτηριασμένος στο πόδι και λίγο αργότερα “έχασε” και το δεύτερο πόδι του, ένας με κατάγματα και ένας με τραύμα στο κεφάλι.

Ένας Τούρκος και ένας Σουηδός τα θύματα 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση θανάτου του 39χρονου Σινάν Κούρτογλου στον φονικό σεισμό 6,6 Ρίχτερ που έπληξε την Κω. Οι τουρκικές αρχές έστειλαν πλοίο για να μεταφέρουν τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονταν στην Κω για διακοπές πίσω στην Τουρκία.

Εκτός από τον Σινάν Κούρτογλου, οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνουν πως ένας Τούρκος πολίτης έχει τραυματιστεί σοβαρά από τον μεγάλο σεισμό στην Κω. “Οι προσπάθειες απομάκρυνσης για πάνω από 200 πολίτες μας συνεχίζονται. Δεν επιτρέπονται οι ακτοπλοϊκές διαδρομές από την Αλικαρνασσό ή άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς έχει καταστραφεί το λιμάνι και το τελωνείο”.

“Χορηγήθηκε ειδική άδεια μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής του λιμανιού στην Κω και αναχώρησε πλοίο χωρητικότητας 250 περίπου επιβατών από το Μπόντρουμ. Θα επιστρέψει στο Μπόντρουμ αφού επιβιβαστούν οι πολίτες μας. Μετά θα πραγματοποιήσει άλλο ταξίδι στην Κω”, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου”, σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας είπε ότι αναγνωρίστηκε ο Sinan Kurtoglou και πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επαναπατρισμού 250 Τούρκων πολιτών στην Αλικαρνασσό, σημειώνοντας πως έχουν τραυματιστεί 3 πολίτες από τον ισχυρό σεισμό στην Κω. Για τον δεύτερο νεκρό έχει γίνει μόνο γνωστό ότι είναι ένας 27χρονος Σουηδός.

Εικόνες καταστροφής

Είναι οι εικόνες της καταστροφής, οι εικόνες της αγωνίας των πρώτων λεπτών μετά τον φονικό σεισμό που “χτύπησε” στα Δωδεκάνησα τα ξημερώματα της Παρασκευής (21.07.2017) και στέρησε τη ζωή σε δυο ανθρώπους. Είναι οι εικόνες της καταστροφής από τα 6,4 Ρίχτερ στην Κω.

Στα μαγαζιά, μπουκάλια κι άλλα προϊόντα έχουν πέσει στο πάτωμα. Στους δρόμους κόσμος προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Πέτρες και συντρίμμια παντού, τα πεζοδρόμια έχουν “ανοίξει”, καρέκλες και τραπέζια από τις καφετέριες στο κέντρο έχουν παρασυρθεί από μεγάλα κομμάτια σοβάδων που έπεσαν.

———-> Σεισμός στην Κω: Αυτοί είναι οι τρεις τραυματίες που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα [pics, vids]

Από τους τοίχους που κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν. Το ιερό του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου, κατέρρευσε επίσης. Το ίδιο και η εξωτερική διακοσμητικό κολώνα στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στην πόλη της Κω. Ζημιές έχει υποστεί και το τέμενος στην πλατεία Ελευθερίας, τμήμα της Καμάρας στα μπαράκια καθώς επίσης και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.

Δείτε φωτογραφίες και video από την Κω 

Φωτογραφίες – Video: aegeanews.gr, Reuters

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε