Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σήμερα αποφασίζουν οι εργοδότες, αύριο οι εργαζόμενοι

Το απόγευμα συναντώνται οι εργοδοτικοί φορείς που καλούνται να καταλήξουν σε κοινή πρόταση ενόψει των απαιτήσεων της τρόικας για περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Οι δανειστές μας, συνδέοντας τη μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, ζητούν παρεμβάσεις στο ύψος του κατώτερου καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι παρ’ ότι έχουν περικοπεί στο δημόσιο τομέα, διατηρούνται στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.

Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται να συμφωνούν κατ’ αρχήν στην αναγκαιότητα της διατήρησης του κατώτερου μισθού. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, παρά το ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει για φέτος αυξήσεις της τάξης του 2,5%, και ο ΣΕΒ μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία θα εξετάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις των εργοδοτών προκειμένου να αποφασίσει αν η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει το διάλογο με τον ΣΕΒ και τους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ακόμη και αν δεν υπάρξει συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, κάτι που έκανε σαφές ο Λουκάς Παπαδήμος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, της περασμένης εβδομάδας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Απέφυγε πάντως να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Αν ισχύσει αυτό, η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πάγωμα της ποσοστιαίας αύξησης του 2,6%, την οποία προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την ενσωμάτωση μέρους του δώρου Χριστουγέννων των επιδομάτων του Πάσχα και της καλοκαιρινής άδειας στο μηνιαίο μισθό.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, εκτός αν υπάρξει συμφωνία σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Διαβάστε

Θέλουν να κόψουν τον 13ο και να “μοιράσουν” τον 14ο μισθό! 

Με απόφαση της κυβέρνησης η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα – Καταργείται ο 14ος μισθός

Πιο ορατή από ποτέ η απειλή χρεοκοπίας – Μέρκελ : Πάρτε μέτρα αλλιώς δεν παίρνετε τη νέα δόση

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε