Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Σήμερα η κρίσιμη τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις στην Cosmote

(ΦΩΤΟ NEWSIT)
(ΦΩΤΟ NEWSIT)
Κλειστή η μια λωρίδα της Πειραιώς από τους εργαζόμενους που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπ. Εργασίας.
Ψάχνουν λύση για τις απολύσεις σε Cosmote και θυγατρικές του εταιρείες. Μειώσεις μισθών και στον ΟΤΕ σκέφτονται οι γερμανοί ιδιοκτήτες.

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας πραγματοποιείται σήμερα τριμερής συνάντηση υπό την προεδρία του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου με τη συμμετοχή της διοίκησης της COSMOTE και εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του υπουργείου, (Πειραιώς 40), θα διερευνηθεί η νομιμότητα των απολύσεων που ανακοίνωσε η Cosmote.
 
Από την πλευρά τους τα συνδικάτα, θα απαιτήσουν την ανάκληση των 120 απολύσεων στην COSMOTE και των 150 απολύσεων στην εταιρεία «Γερμανός».
 
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην Cosmote, πραγματοποιούν από χθες 48ωρη απεργία, ενώ για την Παρασκευή έχει αποφασιστεί 24ωρη απεργία σε ολόκληρο τον όμιλο ΟΤΕ.
 
Στο πλευρό τους δηλώνει η ΓΣΕΕ, που με ανακοίνωσή της εκφράζει την απόλυτη υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα και στις απεργίες των εργαζομένων και χαρακτηρίζει αντεργατικές τις αποφάσεις της εργοδοσίας τόσο για τις απολύσεις, όσο και για τις ανατροπές και καταργήσεις ΣΣΕ και βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Η ΓΣΕΕ καλεί επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία και να παρέμβει άμεσα επιβάλλοντας την ακύρωση αυτών των αποφάσεων.
 
Από την πλευρά της διοίκησης της Cosmote επιχειρείται να «χρυσώσουν το χάπι» με την επισήμανση ότι έχει προβλεφθεί ισχυρό πακέτο στήριξης για όσους απολυθούν.
 
Για απόφαση «πρόκληση» μιλά η Νέα Δημοκρατία και καλεί τη διοίκηση και την κυβέρνηση να αναστείλουν τις απολύσεις και να βρουν άλλες λύσεις.
 
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας Ν.Νικολόπουλος: «η αιφνίδια απόφαση της COSMOTE για την απόλυση 120 εργαζομένων αποτελεί πρόκληση. Έγινε χωρίς την αναγκαία διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Και τη στιγμή που η εταιρία καταγράφει σημαντικά κέρδη. Καλούμε την COSMOTE και την κυβέρνηση να αναστείλουν τις απολύσεις και να βρουν λύσεις, χωρίς θύματα τους εργαζόμενους».
 
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για απολύσεις και εργασιακές ανατροπές για πρώην και νυν ΔΕΚΟ, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να παρέμβει για ανάκληση των απολύσεων.
 
Όπως δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης «το αφεντικό του ομίλου ΟΤΕ, η γερμανική Deutsche Telecom, ανενόχλητη προχωρά σε μαζικές απολύσεις στην Cosmote και την θυγατρική της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, καθώς και σε δραστικές μειώσεις μισθών στον ΟΤΕ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για απολύσεις και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων σε όλες τις πρώην ή τις νυν ΔΕΚΟ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος απλώς πλένει τα χέρια της.»
 
»Η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου παραμένει αδιάφορη, γιατί προφανώς έχει ήδη συμφωνήσει με την Deutsche Telecom να της εκποιήσει κοψοχρονιά το 20% των μετοχών του ΟΤΕ που έχει απομείνει στην ιδιοκτησία του δημοσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος εξοικονόμησης 50 δισ από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο κάνει πιο ελκυστική αυτή την εκποίηση προσφέροντας στη γερμανική πολυεθνική έναν όμιλο ΟΤΕ με πολύ λιγότερους και πιο φθηνούς εργαζόμενους».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ «καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει για την ανάκληση αυτών των απολύσεων και τους εργαζόμενους σε αγωνιστικό συναγερμό για να ακυρώσουν το νέο κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος της απασχόλησης εργαζομένων και της δημόσιας περιουσίας».
 
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
 
Η ΓΣΕΕ εκφράζει την απόλυτη υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα και στις απεργίες των εργαζομένων στον ΟΤΕ και στη COSMOTE.
 
«Οι παράνομες, αντεργατικές και αντικοινωνικές αποφάσεις του κυρίου Τσαμάζ τόσο για τις απολύσεις, όσο και για τις ανατροπές και καταργήσεις ΣΣΕ και βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταδικάζονται απερίφραστα γι’ αυτό και συναντούν την γενική κοινωνική κατακραυγή. Ειδικότερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τη κοινωνία τέτοιες συμπεριφορές από κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα προκλητικές και απαράδεκτες» τονίζει η Συνομοσπονδία και προσθέτει:
 
«Ο κ. Τσαμάζ υλοποιεί τυφλά, τις πλέον παράλογες και αντεργατικές απαιτήσεις των Γερμανών της D.Telecom (τη μόνη «τεχνογνωσία» που συνεισέφεραν μέχρι σήμερα) και με την ανοχή και συνενοχή του Ελληνικού Δημοσίου «εκτελεί» τους εργαζομένους.»
 
«Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία και να παρέμβει άμεσα επιβάλλοντας την ακύρωση αυτών των αποφάσεων. Να ακυρωθούν τώρα οι απολύσεις και οι αυθαιρεσίες του Δ/ντα Συμβούλου ΟΤΕ & COSMOTE, γιατί έτσι και αλλιώς θα ακυρωθούν με τον ενωτικό αγώνα των εργαζομένων» καταλήγει η ΓΣΕΕ.
 
Cosmote: απολύσεις με «κοινωνικά κριτήρια»
 
Από την πλευρά της διοίκησης της Cosmote, επισημαίνεται ότι προωθείται ισχυρό πακέτο στήριξης, από τα υψηλότερα στην αγορά, για τους περίπου 120 εργαζόμενους που πρόκειται να αποχωρήσουν από την εταιρία, κυρίως εξαιτίας της κατάργησης ορισμένων δραστηριοτήτων, λόγω αναδιοργάνωσης των λειτουργιών της, αλλά και στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της λειτουργικής της αποτελεσματικότητας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη διατήρηση της ευελιξίας και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της.
 
Πρόκειται στην ουσία, υποστηρίζει η Cosmote, για ένα πρόγραμμα «τύπου» εθελουσίας εξόδου, καθώς όπως τόνιζαν στελέχη της εταιρίας, οι αποχωρήσεις θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στον εργαζόμενο, ύστερα από διαβούλευση και χωρίς η Cosmote να κάνει χρήση του δικαιώματος που της παρέχει ο νόμος για περίπου 30 απολύσεις το μήνα.
 
Παράλληλα, -όπως προσθέτει η διοίκηση- λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την ηλικία, την προϋπηρεσία, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου, ενώ επιπλέον διατηρεί, για εύλογο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένες παροχές.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποχωρούντες εργαζόμενοι θα πάρουν κατά μέσο όρο 3,2 φορές μεγαλύτερη από τη νόμιμη αποζημίωση, ενώ η εταιρία στηρίζει το πρόγραμμα αυτό με ποσό που ξεπερνά το 60% των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.
 
Ειδικότερα, ο εργαζόμενος που θα αποχωρήσει, εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση σύμφωνα με τα έτη αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας, θα πάρει επιπλέον από 13 έως και 27 μεικτούς μηνιαίους μισθούς.
 
Συγκεκριμένα θα πάρει επιπλέον από 8 έως 12 μεικτούς μηνιαίους μισθούς, ανάλογα με την ηλικία του, άλλους 5 έως 13 μισθούς, ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση, δηλαδή αν είναι έγγαμος, με παιδιά ή υπάρχει μονογονεϊκή οικογένεια και από 1 έως 2 μισθούς με βάση την ατομική απόδοση των 2 τελευταίων ετών 2009 και 2010.
 
Επίσης, οι αποχωρούντες εργαζόμενοι θα διατηρήσουν μέχρι τέλος του 2011 το ιδιωτικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους χωρίς κόστος για τον εργαζόμενο, την κάλυψη δαπάνης φύλαξης τέκνων, τη σύνδεση κινητού τηλεφώνου σε προνομιακό εταιρικό πρόγραμμα και τη δυνατότητα να λάβουν το σύνολο του συσσωρευμένου κεφαλαίου που τους αναλογεί στο εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, εφόσον συμμετέχουν, ανεξάρτητα από την ωρίμανση του προγράμματος.
 
Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία για την προετοιμασία και προώθηση βιογραφικών των εργαζομένων, διενέργεια συνεντεύξεων με άλλους εργοδότες, κοκ.
 
Ο όμιλος της Cosmote απασχολούσε στο τέλος του 2010 πάνω από 9.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.500 στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι στις βαλκανικές χώρες που δραστηριοποιείται.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε