Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου Κρητών

Στη Σητεία ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου Κρητών όπου γης, με τον απολογισμό και τα συμπεράσματα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Μονή Τοπλού και γεύμα στο Βάι.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδρίες με θέματα: «Παραγωγικοί τομείς -Επιχειρηματικότητα-Εξωστρέφεια» και «Η Κρήτη για τους απόδημους – οι απόδημοι για την Κρήτη».

Επίσης πραγματοποιήθηκαν τέσσερα θεματικά εργαστήρια που αφορούσαν στη νεολαία, την επιχειρηματικότητα, την προστασία και διάδοση της Κρητικής διατροφής και τον πολιτισμό της Κρήτης στον κόσμο.

«Δώδεκα άθλοι για την Ελλάδα και την Κρήτη», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κρητικής καταγωγής ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης αναφέροντας:

H Ελλάδα, είπε, χρειάζεται ένα σύγχρονο σχέδιο που θα χαρακτηρίζεται από τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα που είχε ο μυθικός Ηρακλής, το οποίο θα αποκαλύπτει τις αδυναμίες της χώρας και θα τις μετατρέπει σε δυνατότητες.

Σε πρώτη φάση πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η παραοικονομία. Αλλά τι γίνεται στο παρασκήνιο, πίσω από αυτά τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα, στο πλαίσιο δηλαδή του πραγματικού σχεδιασμού της οικονομίας; Εδώ ειδικά, βλέπω ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που δίδουν ελπίδα να αναπτυχθεί η χώρα σε ατμομηχανή της μεσογειακής οικονομίας.

«O Αγροτικός Τομέας της Κρήτης:Εκσυγχρονισμός – Βιολογικές καλλιέργειες», ήταν το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε ο Δρ Ευάγγελος Καπετανάκης, πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, τονίζοντας: Ο αγροτικός τομέας της Κρήτης έχει σοβαρά προβλήματα ανα-προσανατολισμού και εκσυγχρονισμού. Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη.

Ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, αναφέρθηκε στο θέμα: «Η Κρήτη σύνδεσμος Βορρά και Νότου, ιδανική πρωτεύουσα μιας μελλοντικής ενοποιημένης Μεσογείου» λέγοντας: ότι η πρωτοβουλία της Γαλλίας να συσταθεί η « Ένωση για την Μεσόγειο » είχε ανοίξει μια σημαντική ευκαιρία για την Κρήτη. Για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας χρειαζόταν ένα ισχυρό σύμβολο, κοινό στις διάφορες περιοχές του μεσογειακού περίγυρου, τις οποίες χώρισε η Ιστορία κατά τις δύο τελευταίες χιλιετίες. Η Κρήτη έχει την δυνατότητα να γίνει ένας τέτοιος σύνδεσμος, να συμβάλει στην συνοχή του διαμορφουμένου γεωπολιτικού συνόλου, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί γεωγραφικό κέντρο μεταξύ Βορρά και Νότου.

Ο Γιάννης Νικολακάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ανέφερε μεταξύ άλλων : H κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας αντιπροσωπεύει πάνω από 30.000 Κρητικούς στην περιφέρεια της Ωκεανίας. Υπάρχουν 12 κρητικά σωματεία σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από τις αρχές της Αυστραλίας.

Τα σωματεία αυτά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα σωματείο της Ελλάδος στην Κρήτη, αφού η δράση τους είναι πλούσια σε πολιτιστικό επίπεδο σε επαγγελματικά πρότυπα, προσεγγίζοντας την δεύτερη και τρίτη γενιά στα συμβούλια τους.

Οι νέοι κρητικής καταγωγής της Αυστραλίας όπου σταθούν δεν διστάζουν να προβάλουν την Κρήτη και να είναι υπερήφανοι για αυτή, κάνοντας το κρητικό στοιχείο ασπροπρόσωπο είτε σε εκδηλώσεις είτε σε πανηγύρια.

Αποκορύφωμα είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης, οι οποίες μας συνδέουν οι άρρηκτοι δεσμοί με τους συμμάχους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, η οποία Μάχη θα μας κρατά δεμένους με τον Αυστραλό – Νεοζηλανδό λαό για πάντα. Τα κρητικά σωματεία της Αυστραλίας, όπως ανέφερε , είναι μπροστάρηδες και στον φιλανθρωπικό τομέα έχοντας προσφέρει πάνω από 500 χιλιάδες δολάρια σε διάφορα ιδρύματα και κοινωφελείς σκοπούς από την ημέρα ίδρυσης μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τις δωρεές στο Βασιλικό Κρατικό Νοσοκομείο των Παίδων των $ 250.000 δολαρίων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε