Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σκληραίνει το παιχνίδι στη Μεσόγειο – Απειλούν οι Τούρκοι και τους “αδειάζουν” οι ΗΠΑ

Σκληραίνει το παιχνίδι στη Μεσόγειο – Απειλούν οι Τούρκοι και τους “αδειάζουν” οι ΗΠΑ

Η έναρξη των ερευνών στην Κύπρο προκάλεσε μπαράζ απειλών από το Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Την αναγγελία της έναρξης των εργασιών υποθαλάσσιων ερευνών στην περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και το «ψευδοκράτος» έκανε ο Ερντογάν, λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του για τη Νέα Υόρκη.

« Το ότι έκαναν το βήμα οι ελληνοκύπριοι με το Ισραήλ και με την Ελλάδα, να κηρύξουν ΑΟΖ , όπως έχω πει ξεκινάμε και εμείς παρόμοιο βήμα με την «Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» και σύντομα ίσως και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις έρευνες.»

Ο Ερντογάν ουσιαστικά απείλησε με ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής όπου ξεκίνησαν οι υποθαλάσσιες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε. «Στην περιοχή που όρισαν ως ΑΟΖ κάνουμε διαφορετικά βήματα. Στρατιωτικά, και με φρεγάτες, και με την αεροπορία μας είναι υπο έλεγχο. Είχαμε δηλώσει ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα είναι σωστό, πιστεύω πως μπορούν να ξεκινήσουν εκεί και δικές μας έρευνες.»

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο Onalert.gr

Άλλωστε από την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία είχε προειδοποιήσει για έρευνες και μάλιστα με το νορβηγικό πλοίο BERGEN SURVEYOR με την Αθήνα και την Λευκωσία να αντιδρούν με διαβήματα.

Δείτε ζωντανά την πορεία του Νορβηγικού πλοίου

Η κίνηση αυτή και οι απειλές του Ερντογάν έρχονται λίγη μόνο ώρα μετά την είδηση ότι η Noble Energy ανακοίνωσε επισήμως ότι ξεκίνησαν οι έρευνες στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Το γεωτρύπανο έχει φθάσει ήδη σε βάθος 1600 μέτρων . Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 είναι ανάλογο του ισραηλινού “Ταμάρ” ,το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν ποτέ.

Γύρω από τη πλατφόρμα,υπάρχουν ανεπτυγμένα πλοία του ισραηλινού ΠΝ ,και ίπτανται uav.

Διαβάστε τη σχετική είδηση στο Onalert.gr

Δήλωση στήριξης Κύπρου από ΗΠΑ:”Δικαίωμά σας οι έρευνες”

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στις έρευνες για φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος έπειτα από διμερή συνάντηση ΗΠΑ-Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

   

Οι κυπριακές έρευνες “δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τις διαπραγματεύσεις (για την επίλυση του Κυπριακού) ούτε να παρέμβουν” σε αυτές, δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.



Διαβάστε αναλυτικά την είδηση στο Onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIΤ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε