Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σκοτσέζικο ντους από την Ε.Ε. – Μπαρόζο: Γενναίες προσπάθειες – Μέρκελ: Να φύγετε από το ευρώ

Σκοτσέζικο ντους από την Ε.Ε. – Μπαρόζο: Γενναίες προσπάθειες – Μέρκελ: Να φύγετε από το ευρώ

Σε απίστευτο διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η βοήθεια προς την Ελλάδα με τον Γιώργο Παπανδρέου να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και εκείνο του ΔΝΤ, τον Μπαρόζο να μιλάει για γενναίες προσπάθειες των Ελλήνων και την Μέρκελ να ζητάει ουσιαστικά να βγούμε εκτός Ευρωζώνης.

Σκληρό πόκερ έχει στηθεί στις πλάτες της Ελλάδας με την κυβέρνηση να δείχνει μουδιασμένη απέναντι στο σκοτσέζικο ντους που μας υποβάλλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. 

Η Ευρώπη δείχνει διχασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα και η Γερμανία είναι εκείνη η χώρα που είναι αμετακίνητη και δηλώνει ότι μία τέτοια βοήθεια είναι πρόωρη. Η γερμανίδα καγκελάριος όμως  προχώρησε ένα βήμα περισσότερο λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να τεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά “η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας”, και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά “επέτειναν” το φαινόμενο αυτό. 

Σε αυτό το κλίμα και το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής είναι δύσκολο να υπάρξει τελική απόφαση για τη βοήθεια στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλα Μπαρόζο. Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, αλλά μόνο πολιτική στήριξη που ήδη έλαβε. 

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να εξακολουθεί η Ελλάδα να δανείζεται με παράλογα επιτόκια άνω του 6%, λέγοντας ότι τα μέτρα και το πάγωμα των μισθών χάνεται στα υψηλά επιτόκια.  Όσον αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το άφησε ανοιχτό, τονίζοντας ξανά ότι καμία εκδοχή δε μπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, “θα προτιμούσαμε ευρωπαϊκή λύση και προσδοκούμε ότι αυτή η λύση θα υπάρξει”.

Όσον αφορά στις αναφορές της Άγκελα Μέρκελ για αποβολή χωρών από την ευρωζώνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δε θα φύγει από την ευρωζώνη, ούτε για «νομικούς» λόγους, αλλά και επιπλέον διότι τώρα «βάζουμε την οικονομία σε τάξη».

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι όλα τα όργανα της Ευρώπης έχουν έτοιμο σχέδιο βοήθειας αλλά η απόφαση για το πότε θα γίνει αυτό κι αν θα γίνει θα το λάβουν τα κράτη μέλη ρίχνοντας έτσι το μπαλάκι στην Γερμανία, η οποία θέτει βέτο για βοήθεια στην Ελλάδα.

«Το βασικό μας θέμα ήταν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες έχει αλλάξει και αυτό χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα και θέλω να πω στον ελληνικό λαό ότι οι προσπάθειες αυτές είναι αναγκαίες όχι για να ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες, τις αγορές και τους εταίρους αλλά για να εξασφαλίσουν την ευημερία της Ελλάδας και λαού της», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε