Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Σοκ! Στο 12% η ανεργία το Μάρτιο!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εκτίναξη της ανεργίας στο 12% στα τέλη Μαρτίου αναμένει το υπουργείο Εργασίας,

 με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, την ώρα που αυξάνονται και οι ελαστικές μορφές εργασίας, η μερική – εκ περιτροπής απασχόληση, από 5,8% τον Οκτώβριο στο 6% με 6,5% σήμερα.

Παρουσιάζοντας την αναλυτική εικόνα των στοιχείων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής – κατά την συζήτηση πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα εργασιακά – ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2009 άγγιξε το 10,2% και εκτίμησε ότι θα επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη για ανεργία στο 12% στα τέλη Μαρτίου.

Να σημειωθεί οτι όταν η ανεργία ήταν στο 9% ο υπουργός Απασχόλησης είχε υποστηρίξει οτι το νούμερο είναι πλασματικό και οτι η πραγματική ανεργία είναι στο 15%. Τώρα που αναμένεται να αγγίξει το 12% στα τέλη Μαρτίου μπορεί να ξεπεράσει και το 17%; 

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται όλες οι περιπτώσεις των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με εγγυήσεις και εξορθολογισμό του πλαισίου. 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής ο υπουργός δεν παρέλειψε να καταγγείλει «προβοκάτορες, εγκάθετους εχθρούς της χώρας, συστηματίες», οι οποίοι, όπως είπε, πλευρίζουν δημόσιους υπαλλήλους και τους λένε να παραιτηθούν γιατί η κυβέρνηση θα τους χτυπήσει ώριμα δικαιώματα με ξαφνικό νομοσχέδιο.

Αυτό, τόνισε, ώθησε αρκετούς εργαζόμενους στο Δημόσιο σε στάση ξένη με τα συμφέροντά τους, να θέλουν να το κάνουν κι άλλοι να το κάνουν σε βάρος των συμφερόντων τους, χάνοντας δικαιώματα που θα μπορούσαν να απολαύσουν αν ολοκλήρωναν παραμονή στην εργασία τους.

 

Όπως διαβεβαίωσε, έως το 2013 δεν θίγεται όχι μόνο αυτός που θεμελιώνει δικαίωμα τότε, αλλά δεν χάνει καν το δικαίωμά του εκείνος που επιλέγει να παραμείνει στην υπηρεσία του.

 

«Η ΕΕ θα μας δώσει την τριετία που ζητάμε. Το είπαμε 50 φορές και μάλιστα χθες διαβεβαιώσαμε και πάλι. Και σήμερα το πρωί στα κανάλια κάποιοι έλεγαν το μακρύ τους και το κοντό τους. Είναι ψεύδη σε βάρος των συμφερόντων των εργαζόμενων», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Στο 10,3% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2009 από 9,3% που ήταν το τρίτο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος ΕΣΥΕ .

 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 7,9%.

 

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΥΕ αναφέρει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανέρχεται στο 14% και είναι σχεδόν διπλάσιο από των ανδρών, που διαμορφώνεται στο 7,7%.

 

Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, δηλαδή 20,4%. Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 26,2%.

 

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (14,4%), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (12,1%) και σε όσους έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης (11,7%). Το χαμηλότερο ποσοστό (6,7%) παρατηρείται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,6%).

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε