Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Σώζονται 13ος και 14ος μισθός με τριετές πάγωμα και τσεκούρι σε επιδόματα και υπερωρίες;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Η Κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πίσω στην κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας
– Πληροφορίες πως είναι πιο πιθανό το πλαφόν από την κατάργηση
– Πιέζει η Τρόικα που θέλει περικοπές σε όλα τα επίπεδα
– Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Τώρα υπάρχουν πληροφορίες, ίσως και υπό τον φόβο νέας ανταρσίας στη Βουλή, πως η Κυβέρνηση κάνει πίσω στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι μελέτες… τρομάζουν και δείχνουν ότι θα υπάρξουν τεράστιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, αλλά και για την ήδη βυθισμένη σε τέλμα αγορά.
Τώρα οι διαρροές από την Κυβέρνηση λένε ότι υιοθετείται το πάγωμα των μισθών για μία τριετία, αρκεί να συμφωνήσουν σ΄ αυτό και οι κοινωνικοί εταίροι.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», στην τελευταία συνάντηση που είχε η τρόικα με τον κ. Κουτρουμάνη, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της τρόικας, τότε θα «εξοικονομηθούν» περί τα 10 δισ. ευρώ τα οποία θα αφαιρεθούν όμως από την πραγματική οικονομία, επιτείνοντας έτσι την ύφεση. Με τον τρόπο αυτό, όπως ειπώθηκε από τον υπουργό προς την τρόικα, δεν καταπολεμείται ούτε η φοροδιαφυγή ούτε μειώνονται τα κέρδη των εταιριών, δημιουργεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν ευνοεί την ανταγωνιστικότητα.

Κρίσιμη είναι η συνάντηση που αναμένεται να έχουν τα στελέχη της Τρόικας με τον υπουργό αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Παράλληλη ζητήθηκε συνδρομή από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Ωστόσο σε όλα αυτά δεν είναι δεδομένη η συμφωνία της τρόικας που μοιάζει να εμμένει σε συγκεκριμένα ζητήματα και ειδικά στην κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών. Έτσι δεν αποκλείεται να επανέλθει στο τραπέζι για συζήτηση το θέμα του πλαφόν αντί της κατάργησης.
Το ένα σενάριο που είχε διαρρεύσει έλεγε για δώρο Χριστουγέννων στα 1.500 ευρώ και αντίστοιχα 750 ευρώ στο δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας, ενώ υπάρχει και το σύνθετο σενάριο που μειώνει κλιμακωτά τον 13ο και 14ο μισθό όσο ανεβαίνει και ο μισθός των εργαζομένων.
Αυτό πάντα με παράλληλο πάγωμα των αυξήσεων, τουλάχιστον ως το 2015, περικοπές σε επιδόματα και υπερωρίες και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε επίσης:
“Κλειδώνουν” τα νέα μέτρα μέχρι το 2015 – Θα είναι διπλάσια και πιο σκληρά από τα μέτρα του Οκτωβρίου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε