Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Spiegel: Επιμήκυνση αξίζει ο ελληνικός λαός, όχι οι πολιτικοί

Spiegel: Επιμήκυνση αξίζει ο ελληνικός λαός, όχι οι πολιτικοί

Ίσως να είναι η πρώτη φορά που ο μέσος Έλληνας θα επικροτήσει δημοσίευμα του Spiegel. Γιατί τόλμησε να γράψει πως οι Έλληνες πολιτικοί ΔΕΝ αξίζουν ακόμη μια ευκαιρία.

Η επιμήκυνση που ζητά η Ελλάδα από τους δανειστές της, θα οδηγήσει στην επιβίωση μόνο ενός επαγγέλματος: των πολιτικών, γράφει το γερμανικό περιοδικό!

«Δύο χρόνια περισσότερο για να μην κάνουν τίποτε» είναι ο τίτλος του σχολίου στην online έκδοση του Spiegel και ο αρθρογράφος τονίζει: «Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να ελαφρυνθεί το βάρος της κρίσης για τους Έλληνες. Η έμφαση στους Έλληνες όμως, δηλαδή στην ταμία και τον γραφίστα, στον εκπαιδευτικό και στην νοσοκόμα, επί παραδείγματι. Και αυτό επειδή ακριβώς εκείνοι υποφέρουν από την ύφεση και την ανεργία. Ωστόσο, η επιμήκυνση διευκολύνει την επιβίωση ενός επαγγέλματος κυρίως: των πολιτικών και ειδικότερα των κυβερνώντων στην Αθήνα. Και αυτοί δεν την αξίζουν».

«Κυβέρνηση Γκριμ- Πόσα παραμύθια ακόμη θα μας σερβίρουν για τους Έλληνες», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου της η Bild, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ για ανακολουθία λόγων και έργων. Στο δημοσίευμα, αφού υπενθυμίζονται οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αποκλείουν την παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται: «Τώρα η Άγκελα Μέρκελ έπεσε στην παγίδα.

Βέβαια, ποτέ δεν δεσμεύθηκε ρητά να μην παραχωρήσει χρόνο στους Έλληνες, ωστόσο στην πραγματικότητα τους εγγυήθηκε την παραμονή τους στην ευρωζώνη. Το γεγονός ότι αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος υποχρεώνει τη Μέρκελ να φέρει το θέμα στο κοινοβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί. Το εάν τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι καταφέρουν να συγκροτήσουν δική τους πλειοψηφία είναι πάρα πολύ μα πάρα πολύ αβέβαιο».

Επικριτικό και το σχόλιο της Die Welt, η οποία παρατηρεί με αυστηρό ύφος: «Για άλλη μια φορά επιείκεια, λοιπόν. Για τελευταία όμως φορά. Και αυτό γιατί όποιος θεωρεί απαραβίαστη την νομισματική ένωση και την σύνθεσή της γίνεται εκβιάσιμος και μικρός. Και σε τελική ανάλυση δεν προσφέρει στην ευρωπαϊκή ιδέα καμία καλή υπηρεσία».

Η Tageszeitung σχολιάζει: «Πίσω από την είδηση της επιμήκυνσης κρύβεται όλη η μιζέρια της Ελλάδας και η αμηχανία των επονομαζόμενων σωτήρων της. Οι ειδικοί και οι πιστωτές δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτε, καθώς έχουν αποτύχει όλα τους τα σχέδια διάσωσης. Σε τελική ανάλυση οι διασώστες έχουν ανάγκη την ανάσα των δύο ετών όσο και η κλονιζόμενη κυβέρνηση της Αθήνας».

Μόνο η Süddeutsche Zeitung στηρίζει ανεπιφύλακτα το ελληνικό αίτημα. «Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δανειακή δόση και επιπλέον δύο χρόνια προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου σε σχόλιο της με τίτλο «Αξίζει στην Αθήνα η επιμήκυνση».

«Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Την καγκελάριο Μέρκελ, επειδή το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί το 2014, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές. Τον Αντώνη Σαμαρά, επειδή έτσι τηρεί μια προεκλογική του υπόσχεση. Εξυπηρετεί και τους Έλληνες, που μπορούν πάλι να ελπίζουν ότι θα αποφύγουν μια χρεοκοπία τύπου Αργεντινής», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα μέτρα στη Βουλή – Στουρνάρας:Όλα θα είναι ένα άρθρο ακόμα και αν δεν το ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ

Κομισιόν: Μένουν μερικά ζητήματα έως τη συμφωνία με την Αθήνα…

Οι Financial Times αποκαλύπτουν το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε