Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

ΣτΕ: Αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των γυναικών ΕΠΟΠ στον Στρατό!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με τη “βούλα” της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνεται αντισυνταγματική η διάκριση σε βάρος των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), οι οποίες με βάση νομο του 2001, που ίσχυε μέχρι το 2007 μπορούσαν να καταγαγούν μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείονταν από τη συμμετοχή στο σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ( αποφάσεις 1323 και 1324/2016) πως είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 4 περί ισότητας του Συντάγματος) και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 76/207/ΕΟΚ) η διάταξη του άρθρου 1 του νόμου 2936/2001 στην οποία προβλεπόταν η επίμαχη διάταξη. Επίσης, κρίθηκε ότι ο αποκλεισμός των γυναικών συνιστά απόκλιση από τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει γυναίκες οι οποίες τη διετία 2005-2006 δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό για ΕΠ.ΟΠ. Στρατού Ξηράς στις ειδικότητες υπηρέτης όλμων, πολυβόλων, χειριστριών οργάνων ελέγχου πυρός κ.ά, ωστόσο,αποκλειστήκαν και προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια. Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι αποφάσεις με τις οποίες αποκλείστηκαν οι υποψήφιες είναι μη νόμιμες και πρέπει να ακυρωθούν, καθώς στηρίζονται στις αντισυνταγματικές και ανίσχυρες διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 2936/2001.

Ανάλογες αποφάσεις είχε εκδοθεί και από το ΄Γ τμήμα του ΣτΕ ωστόσο το θέμα είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε