Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

ΣτΕ: Συζητήθηκε το ζήτημα της επιβολής ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των Μονών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το ζήτημα της επιβολής ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των Ιερών Μονών συζητήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή προσφυγής της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής.

Με την αίτηση της Μονής ζητείται τα μοναστηριακά ακίνητα να μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ. Στην Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας είχε επιβληθεί ΕΝΦΙΑ 142.000 ευρώ, αλλά μετά από τροποποιητική δήλωση το ποσό του ΕΝΦΙΑ μειώθηκε στα 21.000. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και η Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, αλλά παραιτήθηκε στην συνέχεια.
Με την προσφυγή της Ιεράς Μονής ζητείται να μην καταβάλλεται ΕΝΦΙΑ για όλα μοναστηριακά ακίνητα (ακίνητα των Ιερών Μονών) είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές – λατρευτικές τελετές ή για άλλους σκοπούς.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον νόμο 4223/2013 προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που ανήκουν στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος είτε εκτός αυτού, και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς ή μισθώνονται. Κατά τον ίδιο νόμο, δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς.
Λόγω αυτού, η Ιερά Μονή που έχει προσφύγει στο ΣτΕ, υποστηρίζει ότι συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των Μονών, η οποία παραβίαζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προστατεύουν το δικαίωμα στη ιδιοκτησία. Ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου) ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Τσιμέκας ανέφερε ότι αυτεπάγγελτα το δικαστήριο εξετάζει το ζήτημα κατάργησης της δίκης καθώς το χρηματικό αντικείμενο της δίκης μειώθηκε στις 21.000 ευρώ και βρίσκεται πλέον κάτω του ορίου εισόδου υποθέσεων στο ΣτΕ που είναι τα 40.000 ευρώ. Ακόμη, ο εισηγητής ανέφερε ότι παρ΄ ότι με νέα διοικητική πράξη μειώθηκε το ποσό του ΕΝΦΙΑ και η Μονή έχει προσφύγει κατά της αρχικής πράξης, η νέα δεύτερη πράξη, σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ, θεωρείται συμπροσβαλλόμενη πράξη και γι΄αυτό δεν τίθεται θέμα κατάργησης της δίκης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε