Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στα ίχνη νέου μεγάλου παραδικαστικού κυκλώματος

Δικηγόροι, εφοριακοί, ίσως και δικαστικοί είχαν στήσει 170 εταιρείες-«μαϊμούδες» και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Πως εξαπατούσαν το Ελληνικό Δημόσιο και πολίτες και άρπαζαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στα ίχνη ενός νέου μεγάλου παραδικαστικού κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 20 άτομα- δικηγόροι, ιδιώτες και πιθανόν δικαστικοί λειτουργοί- βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας “Το Βήμα”, το κύκλωμα εξαπατούσε ιδιώτες αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο και υφάρπαζε με διάφορα «τρικ» μεγάλα χρηματικά ποσά, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολιτών, εξασφαλίζοντας ύποπτης προέλευσης δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει ανακαλυφθεί ότι το ίδιο σύστημα είχε συστήσει περίπου 170 εταιρείες-«μαϊμούδες» με σκοπό να παραπλανεί ανυποψίαστους πολίτες με εικονικές συναλλαγές.
 
Ακόμη, σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες- που ήδη ερευνώνται από τις διωκτικές αρχές- το ίδιο κύκλωμα φέρεται να είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα, συνδικαλιστές και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή υπάλληλων Εφοριών και πιστωτικών ιδρυμάτων, αστυνομικών, δικαστικών επιμελητών και άλλων. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια «ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση». Τη σχετική έρευνα πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, ενώ συνεχή ενημέρωση για την υπόθεση έχουν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πά γου κ. Ι. Τέντες αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μεγάλο τμήμα αυτής της έρευνας διεξάγει η ΕΥΠ με τη χρήση του συστήματος υποκλοπών.
 
Πρωταγωνιστές του κυκλώματος φέρονται ένας επιχειρηματίας με ποινικές εμπλοκές και ακόμη ένα άτομο που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για παρεμφερή υπόθεση.
 
Κύριο ρόλο φαίνεται ότι είχαν δικηγόροι- ανάμεσα στους οποίους στενοί συγγενείς ανώτερων και ανώτατων δικαστών- οι οποίοι συνέτασσαν πλαστά ή παράτυπα δικαστικά έγγραφα προκειμένου το κύκλωμα να αποκομίζει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με την ΕΥΠ, επιχειρούσε να συγκεντρώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στοιχεία για ενδεχόμενη συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα επίορκων δικαστών.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα κυριότητας για να ιδιοποιηθούν ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, για τα οποία δεν υπήρχε καμιά «εκδήλωση ενδιαφέροντος» ή συναλλακτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.
 
Σε άλλες περιπτώσεις, το κύκλωμα αποσπούσε μεγάλα ποσά με το «τρυκ» των οικονομικών απαιτήσεων συνεργείων που υποτίθεται ότι πραγματοποίησαν στο ακίνητο τεχνικές εργασίες.
 
 
Προνομιακό πεδίο για τη δράση του κυκλώματος ήταν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από πιστωτικά ιδρύματα. Τα μέλη του κυκλώματος προσέγγιζαν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και τους πρότειναν μια φαινομενικά απλή και «αθώα» λύση προκειμένου να αποτραπεί ο πλειστηριασμός, με αντάλλαγμα μια μικρή αμοιβή. Οι δικηγόροι και οι ιδιώτες μέλη του κυκλώματος συνέτασσαν έγγραφα με προγενέστερη του πλειστηριασμού ημερομηνία, στα οποία φαινόταν να προκύπτουν δικές τους οικονομικές απαιτήσεις- συνήθως ισόποσες της αξίας του ακινήτου- από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ετσι, λοιπόν, η τράπεζα λόγω αυτής της «προγενέστερης οικονομικής εκκρεμότητας», αποχωρούσε από τη διεκδίκηση και τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Ενώ λοιπόν ο αδαής πολίτης-πελάτης του κυκλώματος πίστευε ότι το ακίνητο του είχε σωθεί, τα μέλη του κυκλώματος, στα οποία είχε απευθυνθεί, του ζητούσαν μετά λεφτά για τα «εικονικά χρέη» που είχε απέναντί τους, με βάση τα έγγραφα που είχε υπογράψει, καθώς νόμιζε ότι αυτό είναι μόνο ένα «σωτήριο κόλπο» απέναντι στην πίεση των τραπεζών.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε