Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Στα χαρακώματα Ρέππας-συνδικαλιστές και στη μέση οι πολίτες – Όλο το απεργιακό πρόγραμμα στα μέσα μεταφοράς

, ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται ζήτησε ο Δ. Ρέππας, αλλά δεν κάνει πίσω
– Ούτε βήμα από τις θέσεις τους και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ
– Διαβάστε στο NewsIt πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ όλη την εβδομάδα

Λίγα λεπτά αφότου οι εργαζόμενοι στο Μετρό εξήγγειλαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Μεταφορών, ζήτησε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε σχέση με το σχέδιο εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών.

«Πρέπει να κινηθούμε μαζί αν είναι κοινός ο στόχος, να έχουμε ποιοτικές συγκοινωνιακές υπηρεσίες και πρέπει ο λόγος να είναι μετρημένος και η στάση μας, στάση ευθύνης. Δε θα δείξουμε με το δάκτυλό μας τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες αλλά θέλω και οι εργαζόμενοι να μη χρησιμοποιούν τη γροθιά τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Παράλληλα τόνισε ότι με τις κινητοποιήσεις τους πλήττονται οι λιγότερο εύποροι και ζήτησε από τους εργαζομένους να καταλάβουν ότι το προσωπικό τους συμφέρον δεν μπορεί να επικαλύπτει το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

«Δεν μπορεί να έχουμε διαφυγόντα έσοδα και να παραμένουν τα ελλείμματα για να τα πληρώσει τελικώς το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, μέσω του προϋπολογισμού. Αν πράγματι συμφωνούμε ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας, με το σύνολο των υπαλλήλων να διατηρούν την εργασία τους, πρέπει να γίνουν καλύτερες, τότε είμαστε στην ίδια πλευρά», επεσήμανε. Και προανήγγειλε ότι θα καλέσει σε διάλογο τους εκπροσώπους των εργαζομένων να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

«Η πρωτοβουλία μας αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και στοχεύει να δώσουμε τέλος σε ζημιογόνες λειτουργίες, που συνεπάγονται τεράστια ελλείμματα για ορισμένες ΔΕΚΟ, ελλείμματα που καλύπτει εκ των υστέρων το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών» δήλωσε ο υπουργός.

Εξήγγειλε ότι σε τριμηνιαία βάση, ορκωτοί λογιστές θα αξιολογούν τις δαπάνες λειτουργίας κάθε ΔΕΚΟ και σε σχέση με το κοινωνικό έργο που παράγουν. Αν παρατηρούνται αποκλίσεις σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, θα λαμβάνονται μέτρα, ώστε «να προλάβουμε να μην έχουμε πλέον ελλείμματα».

«Πιστεύω ότι σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι σύμφωνοι. Πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική τομή, η οποία θα βοηθήσει να έχουμε σύγχρονες συγκοινωνίες και θα μας απαλλάξει από το άγχος των ελλειμμάτων», πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, «περιφρουρούμε το δικαίωμα στην εργασία όλων των υπαλλήλων στις αστικές συγκοινωνίες». Αναφερόμενος στις μετατάξεις και στις αντιδράσεις που υπάρχουν, τόνισε πως «βάσει των δεσμεύσεων που έχουμε, οι μετατάξεις θεωρούνται νέες προσλήψεις. Άρα, όσες μετατάξεις γίνουν, θα στερήσουν σε ίσο αριθμό θέσεις εργασίας από πολίτες που βρίσκεται σήμερα έκτος του δημοσίου ή των ΔΕΚΟ. Και αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι να το εκτιμήσουν».

Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει να αντιμετωπιστεί η εισιτηριοδιαφυγή, που κατά την εκτίμησή του σε ορισμένα μέσα φτάνει και το 40%, προαναγγέλλοντας την προώθηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Απηύθυνε, τέλος, αυστηρή προειδοποίηση στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να τηρήσουν πιστά τη νομιμότητα και την προάσπιση των συμφερόντων των εταιριών.

Τα… «πάθη» των πολιτών συνεχίζονται – Νέες στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ, δείτε όλο το πρόγραμμα

Στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες περιλαμβάνει το… μενού της εβδομάδας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χωρίς τρένα την Τετάρτη, χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό την Πέμπτη.

Δίχως τέλος η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς οι συνδικαλιστές στα ΜΜΜ δεν κάνουν βήμα πίσω στη διαμάχη τους με την κυβέρνηση. Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη οι πολίτες που χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις τους θα αντιμετωπίσουν ξανά πρόβλημα, ενώ δεν αποκλείεται η ίδια κατάσταση να επαναληφθεί και την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις.

Λεωφορεία και τρόλεϊ: 24ωρη απεργία την Πέμπτη

Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:30 το απόγευμα, ενώ οι συνάδελφοί τους στα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας 11:00-15:00. Τόσο τα λεωφορεία όσο και τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν εντελώς την Πέμπτη 13 του μηνός, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Από την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 12:00 έως τις 16:00, ενώ τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση για να αποφασιστούν περαιτέρω κινητοποιήσεις.

ΗΣΑΠ: Σκέψεις για 24ωρη απεργία την Τετάρτη
Ακινητοποιημένοι από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα θα μείνουν σήμερα οι συρμοί του Ηλεκτρικού. Επίσης οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί από την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων.

Οι συρμοί θα μείνουν ακινητοποιημένοι την Τετάρτη, 12 του μήνα λόγω 24ωρης απεργίας, ενώ νέα στάση εργασίας θα γίνει 12 με 4 το απόγευμα την Πέμπτη.

Μετρό: Κανονικά την Τρίτη, 24ωρη απεργία την Πέμπτη

Κανονικά θα κινηθούν την Τρίτη οι συρμοί του Μετρό και του Τραμ. Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο Μετρό θα απέχουν από τα καθήντά τους από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 και από τις 20:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Το Τραμ θα ακινητοποιηθεί 12:00 με 16:00.

Μεταξύ των συνδικαλιστών του Μετρό, πάντως, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, ΣΕΛΜΑ, πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο εξής σε στάσεις εργασίας και εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, από την προσεχή Δευτέρα, 17 του μήνα, θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών θα κατατεθεί προς συζήτηση και έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε