Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Στενάζει η επαγγελματική στέγη – Παρά τις μειώσεις των ενοικίων “φαντάσματα” τα καταστήματα

– 30% μειώθηκαν οι τιμές των ενοικίων πανελλαδικά.
– Υπερπροσφορά και καθόλου ζήτηση για καινούριους χώρους.
– Προειδοποιούν για χαριστική βολή οι κτηματομεσίτες

Όσο κι αν χαμηλώνουν τις τιμές οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων καταστημάτων, δεν φαίνεται τελικά να μπορεί να ανακάμψει η αγορά, αφού καθημερινά συνεχίζουν να κλείνουν επιχειρήσεις σε όλη την χώρα.

Η ανασφάλεια της εποχής έχει οδηγήσει χιλιάδες υποψήφιους επιχειρηματίες να αναβάλουν κάθε σχέδιο τους , ενώ η αγοραπωλησία ακινήτων διανύει την χειρότερή της εποχή.

Η ανασφάλεια, ο χειρότερος εχθρός των ιδιοκτητών

”Ποιος θα πάει να επενδύσει χρήματα τώρα όταν υπάρχει τέτοια ανασφάλεια” λέει στο Newsit ο Χαράλαμπος Ζεππίδης , αντιπρόεδρος των κτηματομεσιτών Αττικής..”Οι τιμές δεν έχουν πέσει μόνο στις ενοικιάσεις αλλά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων” προσθέτει.

Η οδός 3ης Σεπτεμβρίου,έχει γεμίσει ξενοίκιαστα μαγαζιά.

Γυρνώντας κανείς τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, θα διαπιστώσει πως σχεδόν σε κάθε γωνιά υπάρχει και μια ξενοίκιαστη επιχείρηση. Ο φακός του Newsit βρέθηκε στην οδό Πραξιτέλους, στην Αριστείδου, στην Σταδίου, στην Κυψέλη αλλά και στην 3ης Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας την πραγματικότητα που περνά η αγορά αυτή την περίοδο.

Γεμάτο και από ξενοίκιαστα γραφεί το κέντρο.

Καταστήματα ξενοίκιαστα έως και 2 χρόνια, χωρίς υποψήφιους πελάτες και χωρίς κανένα ενδιαφέρον συνθέτουν το σκηνικό. Πολλά από αυτά πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας, όπως γράφουν παρ όλ αυτα,τα πωλητήρια μένουν άθικτα.

”Το διπλανό κατάστημα ενοικιάζεται τον τελευταίο χρόνο, αλλά ούτε ένας δεν ήρθε να με ρωτήσει” λέει στο Newsit ο Νίκος Γεωργίου, ιδιοκτήτης καταστήματος στην οδό Πραξιτέλους.

1 χρόνο ξενοίκιαστο το συγκεκριμένο κατάστημα χωρίς κανένα ενδιαφέρον,λένε στο Newsit διπλανοί ιδιοκτήτες.

Ένα στα τρία καταστήματα κλείνουν

Στην περιοχή της Κυψέλης, πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχαν ξενοίκιαστοι χώροι. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική, όπως αναφέρει η κ. Παναγιώτα Κανάκη, μία από τους λιγοστούς επιχειρηματίες της περιοχής.

Η κ.Κανάκη εξηγεί πως στην Κυψέλη ενοικιάζονται πολλοί άδιοι χώροι αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.

”Κανένα ενδιαφέρον πια για τα ξενοίκιαστα καταστήματα, παρόλο που δεν ζητά κανείς αέρα” τονίζει.” Επιβιώνουν πια μόνο όσοι έχουν ιδιόκτητους χώρους κι αυτοί με πολύ δυσκολία” προσθέτει.

Ούτε λόγος για χρηματοδότηση από τις τρτάπεζες

”Παρόλο που οι ιδιοκτήτες έχουν ρίξει τις απαιτήσεις τους τουλάχιστον 20% κάτω, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν” προσθέτει ο κ. Ζεππίδης.”Χωρίς ρευστό, κανείς δεν προχωρά και είναι λογικό” επισημαίνει.

Κάποτε στην Ομόνοια δεν υπήρχε χώρος ξενοίκιαστος.Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική.

Φόβος για χαριστική βολή από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Οι άνθρωποι τις αγοράς, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου σε ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με τους ίδιους αν γίνει αυτό, τότε η αγορά ακινήτων θα πληγεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα το κλείσιμο περισσοτέρων επιχειρήσεων.

” Τουλάχιστον σε περίπτωσή που γίνει αυτό, να κατέβει ο φόρος μεταβίβασης” προτείνει ο κ. Ζεππίδης, μέσω του Newsit.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε