Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στη Βουλή η δικογραφία του Ευριπίδη Στυλιανίδη – Για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Δεύτερη δικογραφία διαβιβάστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή για το “πάρτι” των παράνομων χρηματοδοτήσεων το 2005 ΜΚΟ. Αυτή τη φορά η δικογραφία διαβιβάστηκε για να διευρευνηθούν τυχών ποινικές ευθύνες του τότε υφυπουργού Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

 Ανάμεσα στις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν παράνομα είναι: “Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής” και “Εταιρία για την ανεξιθρησκεία ευημερία και ανάπτυξη των λαών”. Στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται αποδίδονται αδικήματα για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Και αυτή τη φορά, νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως οι τυχών ποινικές ευθύνες του κ. Στυλιανίδη έχουν παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Λίγο νωρίτερα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία για να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες (οι οποίες ωστόσο ακόμα και αν εντοπιστούν είναι παραγεγραμμένες με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών σύμφωνα με νομικούς κύκλους ) του πρωην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όταν βρισκόταν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδου.

Η δικογραφία αφορά σε παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε ΜΚΟ. Η περιοδος που αναζητούνται ποινικές ευθύνες για τα πολιτικά προσωπα είναι από 2001- 2003 , καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις , ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία αφορά την περίοδο 2001-2008.

Συγκεκριμένα, οι παράνομες χρηματοδοτήσεις προς τις πέντε ΜΚΟ φέρεται να ζημίωσαν το Δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ.  Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου από την εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα δηλαδή της παραίτησης της Ελένης Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο αυθημερόν. Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις νόμο περι καταχραστών δημοςιου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ εξακολούθηση».

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπο κατηγορία είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλεξ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπυπτξιακής Συνεργαδίας ( ΥΔΑΣ) , ο Νικ. Μπάζας πρωην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πόλιτικής και ο Γ.Φιλιππέος υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των ΑΕ, Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεποικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ινστιτούτο Μελετών, ερευνών , τηλεποικοινωνιών και πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ, Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ,  Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ και Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη .

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε