Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Στην Ελλάδα το ηφαιστειακό νέφος

Στην Ελλάδα το ηφαιστειακό νέφος

Χάρτες του συμβουλευτικού κέντρου για την ηφαιστειακή τέφρα δείχνουν πως το νέφος βρίσκεται ήδη εντός ελληνικού εναέριου χώρου. Προβλήματα στις πτήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Κανένα πρόβλημα στις πτήσεις από την Ελλάδα μέχρι στιγμής…

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, οι χάρτες του Συμβουλευτικού Κέντρου του Λονδίνου για την ηφαιστειακή τέφρα δείχνουν κάποια υπολείμματα της τέφρας στην Ελλάδα.

Οπως δείχνει και ο παρακάτω χάρτης του Κέντρου, το ηφαιστειακό νέφος θα καλύπτει από το πρωί σήμερα σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής ΑΘηνών του αεροδρομίου – με βάση πάντα τον χάρτη- στις 9 το βράδυ θα επηρεαστεί όλο το FIR εκτός απο την περιοχή της Θράκης, του Αν. Αιγαίου, των  Δωδεκανήσων και της Κρήτης ενω στις 3 τα ξημερώματα τα ηφαιστειακό νέφος θα επηρεάσει όλο το FIR. Οι αρμόδιοι πάντως δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν αν θα ακυρωθούν πτήσεις. 

Υπενθυμίζεται οτι πρίν απο περίπου ένα μήνα ολόκληρη η Ευρώπη παρέλυσε απο την ηφαιστειακή σκόνη που κάλυψε τον ουρανό των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που υπάρχουν αν η σκόνη κατακαθίσει.

Προβλήματα στη νότια και κεντρική Ευρώπη

Απο το Σάββατο, η στάχτη άρχισε να κατεβαίνει προς τη Μεσόγειο.

Μολονότι αργά το απόγευμα η κατάσταση είχε βελτιωθεί στην Ισπανία και την Ιταλία, το νέφος έφτασε μέχρι την Κροατία, τη νότια Γερμανία και την Αυστρία. 

Στην Πορτογαλία, μέχρι τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) είχαν ακυρωσθεί 308 πτήσεις. Η πορτογαλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι αναμένει να ξεκινήσουν ξανά οι πτήσει από το Πόρτο το πρωί της Δευτέρας, ενώ στο αρχιπέλαγος των Αζορών τα αεροδρόμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 09:00. Τη νύχτα αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση και στη Λισαβόνα, όπου παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, όχι όμως και ακυρώσεις πτήσεων. 

Στην Ισπανία, επτά αεροδρόμια έκλεισαν στις 17:00 αλλά μία ώρα αργότερα τρία άλλα, που είχαν κλείσει νωρίτερα, άρχισαν να λειτουργούν και πάλι κανονικά.

Στην Ιταλία, ο εναέριος χώρος στα βορειοδυτικά της χώρας έκλεισε το πρωί και ξανάνοιξε το μεσημέρι. Περίπου 300 πτήσεις ακυρώθηκαν από τα αεροδρόμια του Τορίνου και του Μιλάνου και άλλες 100 από τη Ρώμη.

Στη Γερμανία, στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Στουτγκάρδης ακυρώθηκαν “μέχρι νεωτέρας” όλες οι πτήσεις. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι σήμερα  Δευτέρα το νέφος θα καλύψει όλο το γερμανικό εναέριο χώρο.

Στην Αυστρία έκλεισε ο εναέριος χώρος μέχρι το πρωί της Δευτέρας και ματαιώθηκαν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Βιένης, του Ίνσμπρουκ, του Λιντς και του Σάλτσμπουργκ.

Στην Κροατία έκλεισαν τα αεροδρόμια του Σπλιτ και του Ζάνταρ, στις ακτές της Αδριατικής, ενώ στην Τσεχία, μολονότι έκλεισε ο εναέριος χώρος στα νότια, το αεροδρόμιο της Πράγας παραμένει ανοιχτό.

Έκλεισε ένα μικρό μέρος του εναέριου χώρου της Σκοτίας, καθώς και η δυτική Ιρλανδία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε