Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στην Κάλλια Παπαδάκη το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μία Ελληνίδα, η Κάλλια Παπαδάκη είναι μεταξύ των 12 Ευρωπαίων συγγραφέων που βραβεύεται με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2017.

Οι «Δενδρίτες» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Κάλλιας Παπαδάκη (1978).
Έχουν προηγηθεί η βραβευμένη συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου» (Πόλις, 2009) και η ποιητική συλλογή «Λεβάντα στο Δεκέμβρη» (Πόλις, 2011). Η συγγραφέας έχει επίσης τιμηθεί για τη δουλειά της ως σεναριογράφος.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των εκ περιτροπής χωρών, σε συγγραφείς από τις οποίες απονέμεται το βραβείο το 2017 και περιλαμβάνουν τους Rudi Erebara (Αλβανία), Ina Vultchanova (Βουλγαρία), Sunjeev Sahota (Ηνωμένο Βασίλειο), Halldóra K. Thoroddsen (Ισλανδία), Osvalds Zebris (Λεττονία), Walid Nabhan (Μάλτα), Aleksandar Bečanović (Μαυροβούνιο), Jamal Ouariachi (Ολλανδία), Darko Tuševljaković (Σερβία), Sine Ergün (Τουρκία) και Bianca Bellová (Τσεχία).

O Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Tibor Navracsics, δήλωσε σχετικά: «Με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύεται το αναδυόμενο λογοτεχνικό ταλέντο όλης της Ευρώπης

Αναγνωρίζουμε τη σημασία του τομέα του βιβλίου στην Ε.Ε. και βοηθούμε τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους μεταφραστές και τους βιβλιοπώλες να προσεγγίσουν νέους αναγνώστες πέρα από τα σύνορα, προσφέροντάς τους περισσότερες επιλογές. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές του φετινού βραβείου».
Ο κάθε νικητής λαμβάνει χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ ενώ η τελετή για την απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου 2017.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε