Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στις 13/08 γιορτάζουμε την Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Στις 13/08 γιορτάζουμε την Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Με μελωδίες, ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις και προβολή ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου, κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, θα υποδεχτεί το κοινό την πανσέληνο του Σαββάτου, 13 Αυγούστου.

Έπειτα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), περισσότεροι από 60 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία απ΄άκρου σ΄άκρο της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά το συγκεκριμένο βράδυ, ώστε οι επισκέπτες τους να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το μεγαλείο των ελληνικών αρχαιοτήτων υπό το φως της μεγαλύτερης πανσέληνου του έτους.

Ωστόσο, το αιώνιο μνημείο, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, δεν θα συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση. Θα παραμείνει κλειστός για λόγους προστασίας των μνημείων του βράχου αλλά και των ίδιων των επισκεπτών, καθώς σύμφωνα με την Α΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οι προηγούμενοι εορτασμοί σημαδεύτηκαν από σοβαρά προβλήματα.

Ένα από αυτά ήταν ο αριθμός των επισκεπτών, ο οποίος την περσινή χρονιά ξεπέρασε τα 15.000 άτομα (σσ. φέτος εκτιμάται ότι θα αυξανόταν κατά τουλάχιστον 35%). Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν συνωστισμοί, εκνευρισμοί, καθυστερήσεις, αλλά και φαινόμενα παραβατικότητας, από άτομα που επωφελήθηκαν του συνωστισμού και του ημίφωτος.

Επιπλέον, το σκοτάδι εμποδίζει την κίνηση των επισκεπτών στην ολισθηρή και ανώμαλη επιφάνεια του ιερού Βράχου, ενώ υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών, κυρίως στο σημείο της μεταλλικής κλίμακας του Μνημείου του Αγρίππα, το οποίο είναι κατηφορικό και σκοτεινό.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μνημείων, η αρμόδια Εφορεία θεωρεί ότι, λόγω του όγκου των επισκεπτών, δεν είναι δυνατή η σωστή φύλαξη και προφύλαξη του χώρου. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται στο δυτικό τμήμα του Παρθενώνα και στη νότια πλευρά των Προπυλαίων, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις και σκαλωσιές των έργων της αναστήλωσης.

Ακολουθούν σε συνημμένο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, που θα μείνουν ανοιχτά το βράδυ της 13ης Αυγούστου, καθώς και οι εκδηλώσεις, που θα παρουσιαστούν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε