Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Στις 19 Ιανουαρίου αποφασίζουν οι δικαστικοί εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Στις 19 Ιανουαρίου αποφασίζουν οι δικαστικοί εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Το ερχόμενο Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013, οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν, για ακόμη μία φορά, εάν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς να αποκλείεται να στηθούν πανελλαδικά κάλπες, προκειμένου να συμμετάσχεδι όλο το δικαστικό σώμα στη λήψη της όποιας απόφασης.

 Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να καταθέτουν στο Μισθοδικείο αγωγές κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της μείωσης των αποδοχών τους.

Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο στις 10.00, έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της, στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση του δικαστικού σώματος.

Υπενθυμίζεται, ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου 2012 οι δικαστές βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των αποδοχών τους και την αναδρομική, από 1η Αυγούστου 2012, τμηματική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών τους. Δηλαδή, την επιστροφή των μισθών που έλαβαν από τον περασμένο Αύγουστο και μετά, καθώς από την ημερομηνία αυτή και μετά επήλθαν αναδρομικές μειώσεις των μισθών τους.

Αρχικά οι δικαστές απείχαν από τα καθήκοντά τους από τις 10.00 έως το τέλος του ωραρίου των δικαστηρίων (15.00), ενώ μεταγενέστερα αποφασίστηκε ο περιορισμός της αποχής από τις 12.00 έως τις 15.00.

Πάντως, κατά την επίμαχη γενική συνέλευση της ΕΔΕ θα προταθεί από δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και δύο απλά μέλη, να στηθούν την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2013, κάλπες σε όλη την Ελλάδα (όπως γίνεται, δηλαδή, κατά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ της ΕΔΕ).

Σύμφωνα με την πρόταση των τεσσάρων, οι δικαστές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να συνεχίσουν τις διακοπές συνεδριάσεων των δικαστηρίων καθημερινά από τις 10.00 έως τις 15.00 ή εάν θα πρέπει να διακόψουν τις κινητοποιήσεις. Προς ψηφοφορία μπορεί, ακόμα, να τεθεί όποια άλλη πρόταση κριθεί κατάλληλη από την ΓΣ του ερχόμενου Σαββάτου. Μέχρι, δε, τις 27 Ιανουαρίου 2013 θα ισχύει η απόφαση της προηγούμενης ΓΣ, δηλαδή διακοπές συνεδριάσεων καθημερινά από τις 12.00 έως τις 15.00.

Παράλληλα, την ίδια μέρα (19.1.2013) πραγματοποιούν, στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 13) στις 11.00, γενική συνέλευση τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με ακριβώς το ίδιο θέμα, δηλαδή την παράταση ή μη των κινητοποιήσεών τους.

Πάντως, όπως έλεγαν σήμερα δικαστές, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει κάποια «κίνηση» για ν’ ανοίξει ο διάλογος και να εκτονωθεί το κλίμα.

Δύο ημέρες μετά θα πραγματοποιηθεί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών (Λ. Ριανκούρ 85), η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ, τρεις ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 24 Ιανουαρίου 2013, θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους σε έκτακτη, και πάλι, γενική συνέλευση, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εκτός, όμως, από τις γενικές συνελεύσεις οι δικαστές συνεχίζουν να καταθέτουν αγωγές στο Μισθοδικείο κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής περικοπής των αποδοχών τους, κ.λπ. Σήμερα, στο Μισθοδικείο κατατέθηκαν από 46 δικαστές δύο ομαδικές αγωγές (28 και 18), όπως, επίσης, κατατέθηκαν και τέσσερεις ατομικές αγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ένστολοι αρχίζουν τις αγωγές κατά του Μνημονίου ΙΙΙ – Συνεχίζουν τις προσφυγές οι δικαστές – Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε