Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup και το EcoFin έχουν ήδη…

έτοιμο τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, εάν η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίησή του. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο Αμαντέο Αλταφάζ – Τάντιο, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.

 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε κατηγορηματικά πως αν η Ελλάδα υποβάλει “ακόμη και σήμερα” αίτημα οικονομικής κ.λπ. στήριξής της στην Κοινότητα, αυτή θα αντιδράσει “θετικά, άμεσα (σήμερα) στο αίτημά της αυτό”. Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, εξήγησε, έχουμε ετοιμάσει άμεσες απαντήσεις, σε από κοινού συνεργασία με το Eurogroup και την Κομισιόν. Αρνήθηκε πάντως να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή της στήριξης στην Ελλάδα.

 
Επιπλέον σύμφωνα με δημοσίευμα  της Γαλλικής  εφημερίδας Le Monde, οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την οικονομική ενίσχυσης της Ελλάδας με 20 δισ. ευρώ έως 25 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται έγγραφο που στάλθηκε στους επιτρόπους της Ε.Ε., αναφέρει πως το σχέδιο συζητείται σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών, αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Οι επιλογές που εξετάζονται σύμφωνα με την εφημερίδα είναι δύο. Η πρώτη, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η δημιουργία από τις χώρες τις Ευρωζώνης μηχανισμού πιστωτικής διευκόλυνσης ή η δημιουργία αντίστοιχου μηχανισμού με δάνεια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Παράλληλα, η Αυστριακή εφημερίδα Kurier αναφέρει σήμερα πως οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας έχουν εκπονήσει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 50-55 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει πιστωτικές εγγυήσεις και αγορές ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους, όπως επισημαίνει το Dow Jones Newswires.

 

Σύμφωνα με την Αυστριακή εφημερίδα, η Γερμανία θα προσφέρει 20 δισ. ενώ η Γαλλία 10 δισ. ευρώ, και για την καλύτερη εφαρμογή του σχεδίου η Γερμανική κυβέρνηση ζητά την εφαρμογή του κατά τις διακοπές του Πάσχα, όταν οι αγορές θα είναι κλειστές.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε